3 C
Chișinău
marți, 18 ianuarie, 2022

Gazprom va plăti Ucrainei compensații de 4,63 miliarde de dolari

Must read

Comentarii recente

Arbitrajul de la Stockholm a dat câștig de cauză companiei ucrainene Naftogaz în procesul pe care l-a intentat împotriva Gazprom pentru compensarea volumelor de gaze care nu au fost furnizate de Gazprom în cadrul contractului de tranzit.

Prin decizia Arbitrajului de la Stockholm, Naftogaz obține despăgubiri în valoare totală de 4,63 miliarde de dolari pentru nerespectarea de către Gazprom a clauzelor contractuale, scrie paginaderusia.ro.

„Felicitări pentru știrea bună de la Stockholm! Prin decizia de astăzi a Arbitrajului de la Stockholm, Ucraina a câștigat 4,6 miliarde dolari SUA”, – a scris președintele Ucainei, Petro Poroșenko, pe pagina sa de Facebook.

El a menționat că din aceste fonduri se va achita datoria pentru gazul rusesc consumat în 2014, iar restul – 2,56 miliarde de dolari – vor fi incluse în bugetul companiei Naftogaz.

La rândul său, șeful Naftogaz a explicat care este datoria actuală a „Gazprom”, având în vedere și decizia anterioară a Arbitrajului de la Stockholm.

„Am primit acum decizia. Este foarte mare – mai mult de o mie de pagini, dar din text reiese că am câștigat 4,63 miliarde de dolari, cu care Gazprom trebuie să ne compenseze perioada anterioară. Aceasta este o cifră foarte mare, este mult mai mare decât datoria pentru gaz pe care o avem pentru 2014 – puțin peste 2 miliarde dolari” a spus Andrei Kobolev.

Potrivit șefului Naftogaz,  compania intenționează să invite Gazprom să înceapă procesul de revizuire a contractului privind tranzitul de gaze.

„Acum trebuie să revizuim contractul de tranzit, ținând seama de decizia arbitrajului și cerințele legislației europene și ucrainene. Naftogaz intenționează să invite Gazprom să înceapă negocierile pe această temă în viitorul apropiat. Ne așteaptăm ca reforma pieței gazelor din Ucraina să se accelereze după decizia de arbitraj”, a adaugat Kobolev.

Sursa:cotidianul.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri