victor ciobanuPunct de sprijin // Trebuie aduși nemți la CSM și CSJ. Translatorii ne vor costa mai ieftin decât toată reforma justiției

Am încheiat anul cu un material despre justiție. Mai exact – despre lipsa justiției în R. Moldova. Iată că sunt nevoit să încep în anul nou cu aceeași temă.

Stanislav Pavlovschi, fost judecător la CEDO, un jurist cu o experiență de 34 de ani (acum e avocat, anterior a fost și procuror), declara într-un interviu pentru „Europa Liberă” că Republica Moldova, independent și de sine stătător, nu va fi în stare să schimbe starea, de fapt, care există la noi în justiția noastră. O diagnoză deloc optimistă, dar absolut corectă. A spus dl Pavlovschi ceva nou? Ba bine că nu! De ani buni, presa scrie aceleași lucruri. Că justiția de la noi e profund coruptă. Că judecătorii au castele demne de a fi incluse într-un ghid imobiliar de lux. Că aceștia au devenit deja o corporație, un stat în stat. Și că schimbatul uniformei și majorarea salariilor nu sunt reformă. Iar sistemul nu poate fi reformat din interior. Totuși, una e când scrie presa și cu totul alta când o zice un jurist notoriu, care cunoaște sistemul din interior.

Reacția a fost una imediată. Președintele Asociației Judecătorilor, Ion Druță, a cerut Comisiei pentru etică și disciplină din cadrul Uniunii avocaților să-l pedepsească pe Stanislav Pavlovschi „pentru aceste afirmații absolut deplasate”. „Dl Pavlovschi nu face decât să afirme că toți judecătorii sunt corupți și că aceștia condamnă persoane nevinovate, fără a aduce nicio dovadă, ascunzându-se după pretinsa imposibilitate de probare a actului de corupție”, se arată în adresare.

Absolut deplasată mi se pare anume această reacție, și nu declarațiile dlui Pavlovschi. În mod normal, Asociația Judecătorilor ar trebui să aibă reacții ori de câte ori presa a atras atenția asupra abuzurilor din sistemul judecătoresc. Poate mi-a scăpat ceva, dar nu am văzut asta în cazurile atacurilor raider săvârșite cu implicarea directă a judecătorilor corupți. A fost cumva sancționat vreun judecător? Că doar nu vom considera o mustrare aspră drept pedeapsă adecvată pentru adoptarea deciziilor vădit ilegale pasibile condamnării la pușcărie. În acest caz, nu sunt suficiente probe pentru condamnare? Și de ce Asociația nu s-a autosesizat, nu s-a adresat la CSM ca judecătorii să fie pedepsiți? De ce în general vrea ca dl Pavlovschi să aducă probe? De ce nu le cere de la toți ambasadorii occidentali sau de la presă, care afirmă aceleași lucruri? Poate e mai indicat să le caute singură, cu atât mai mult că acestea nu sunt deloc greu de găsit. Dar nu o va face. Pentru că am zis anterior că sunt o corporație. Și toate schimbările se vor reduce la migrarea fundurilor dintr-un fotoliu în altul. De la CSM – la CSJ sau Curtea de Apel și invers, pe cerc. Manus manum lavat, vorba strămoșilor, că de la Râm ne tragem.

Vă mai amintiți de cazul când un ins de la CSM a cerut probe de la președintele țării, atunci când acesta a refuzat numirea în funcție a unui judecător? A fost o demonstrație clasică a faptului că pentru corporație chiar și președintele țării deja nu mai este o autoritate. Pe timpul comuniștilor, sistemul mai știa de frică. Acum nu. Deși meritul coruperii sistemului îi aparține lui Voronin. Acesta le-a permis judecătorilor, în schimbul fabricării unor dosare politice, să facă orice. Acum e prea târziu. Sistemul nu mai poate fi reformat, el poate fi doar distrus și construit din nou.

Scriam acum un an, după cazul din Pădurea Domnească, că justiția noastră este de fapt o Gașcă, care e mai presus decât legea. Pentru că ea face legea. Mai scriam că puterea judecătorească se plasează peste puterea legislativă și cea executivă, ba chiar le substituie în unele cazuri și e o tendință periculoasă. Îmi pare rău, dar anul trecut ne-a demonstrat că am avut dreptate. Zicea odată actualul președinte al CC, Alexandru Tănase, că ar trebui dați afară 70% din judecători. Pentru că altfel nu se va reforma justiția. Eu zic că toți 100%. Și trebuie aduși nemți la CSM și CSJ. Translatorii ne vor costa mai ieftin decât toată reforma justiției. Ceilalți – angajați prin concurs. Să susțină un examen în fața nemților. Doar așa vom scăpa de Gașcă.

sursa:  ziarulnational.md

(268 accesari)