20.5 C
Chișinău
sâmbătă, 1 octombrie, 2022

Fundaţia Universitară a Mării Negre: Un guvern minoritar va arunca RM într-o criză fără precedent  

Must read

Comentarii recente

Casa de schimb valutarFundaţia Universitară a Mării Negre (FUMN) trage un semnal de alarmă privind deteriorarea dramatică a economiei Republicii Moldova. Mai mult, experţii Fundaţiei sunt de părere că un guvern minoritar va arunca ţara într-o criză fără precedent.

„La Chişinău se propune un guvern minoritar în Parlament, în frunte cu un premier necunoscut şi neangajat politic, cu costuri politice şi economice extrem de mari. Instalarea unui guvern minoritar (PLDM-PD), cu susţinere condiţionată şi selectivă a PCRM în Parlament, va fi un guvern slab, instabil şi incapabil să producă reforme. Această decizie va pune în pericol stabilitatea economică a statului şi va conduce la declanşarea unei crize economice şi sociale de o amploare fără precedent şi de o intensitate mai mare decât cea din 1998”, se menţionează într-un comunicat al FUMN.

Potrivit experţilor FUMN, Republica Moldova se confruntă cu cea mai mare depreciere a monedei locale în Europa faţă de dolar (după hrivna ucraineană). „În aceste condiţii, singura oportunitate de a salva Republica Moldova nu poate să vină decât prin creşterea finanţării grupului FMI – Banca Mondială – UE, prin acordarea unui pachet de împrumut de 1-1,5 miliarde USD. Acest împrumut nu va veni fără a avea la Chişinău un guvern stabil, deschis faţă de reformele economice şi cele din justiţie”, se mai precizează în comunicatul emis de Fundaţie.

FUMN subliniază că situaţia a devenit catastrofală în Republica Moldova după ce deficitul comercial în PIB a urcat spre 60% în numai două luni, cursul monedei locale s-a depreciat abrupt faţă de principalele valute, cursurile de la casele de schimb şi bănci au devenit cu câteva procente mai mari, rezerva BNM a scăzut drastic, rata exporturilor către Rusia şi Ucraina s-a micşorat enorm, transferurile moldovenilor aflaţi la muncă în Rusia la fel s-au diminuat, s-au acumulat unele active toxice de valori uriaşe la BEM etc.

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri