igor munteanuSecretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, fost prim-ministru al Norvegiei, nu a dat citire unui verdict în articolul publicat în The New York Time, ci a descris situaţia reală în care se află acum Republica Moldova. Declaraţia aparţine fostului ambasador al Chişinăului la Washington, Igor Munteanu.

„Domnul secretar general al Consiliului Europei a dat citire nu unui verdict, ci unei stări de fapt. Republica Moldova se confruntă cu o gravă problemă de credibilitate, ca o urmare a faptului că în anumite circumstanţe instituţiile bancare din Republica Moldova au fost lovite de fraudă, iar investigaţia bate pasul pe loc în acest moment”, afirmă Igor Munteanu.

„Este normal ca anumite autorităţi politice ale spaţiului european să fie frământate de indeciziile clasei politice din Republica Moldova. Nu este un verdict, pentru că nu întotdeauna clasa politică responsabilă are posibilitatea de a ameliora o asemenea situaţie, şi este, în mod natural, probabil pozitiv faptul că dl Jagland transmite nu doar mesaje, ci transmite semnale de atenţie sporită asupra modului în care Republica Moldova îşi poate îndeplini angajamentele”, a menţionat fostul ambasador în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Igor Munteanu a mai subliniat că Republica Moldova are o grămadă de obligaţii, care nu sunt îndeplinite la timp şi că Thorbjorn Jagland atrage atenţia la câteva elemente decisive. „În primul rând, spune despre faptul că autorităţile Republicii Moldova trebuie să ţină cont de securitatea democratică, de funcţionarea instituţiilor democratice, de ducerea până la capăt a investigaţiilor şi tragerea la răspundere a celor care s-au făcut vinovaţi de fraudele din bănci, lansând de asemenea anumite semnale legate de situaţia de securitate pe plan regional”, a precizat ex-ambasadorul.

Potrivit lui Igor Munteanu, semnalul transmis de secretarul general al Consiliului Europei este adresat în special elitelor politice de la Chişinău. „Jagland sugerează chiar şi o linie de acţiuni: tragerea la răspundere a celor culpabili, întărirea controlului democratic asupra instituţiilor, rectificarea sau configurarea unui nou memorandum cu Fondul Monetar Internaţional, care presupune în sine deja foarte multe condiţii pe felul în care sunt administrate şi Banca Naţională, şi băncile în general, şi obligaţiile pe care le are Guvernul faţă de cetăţeni”, a conchis fostul ambasador.

Amintim că, la începutul săptămânii trecute, The New York Times a publicat articolul semnat de secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, fost prim-ministru al Norvegiei. În articol, oficialul european vorbeşte despre pericolele care planează asupra ţării noastre, ale căror consecinţe s-ar putea extinde mult peste hotarele Republicii Moldova.

În comentariul său, Thorbjorn Jagland vorbeşte şi despre „jaful secolului” şi urmările acestuia, precum recesiunea economică şi suspendarea finanţării externe. Imaginea regională este şi ea sumbră, mai ales în ce ţine de temerile privind reizbucnirea conflictul din regiunea transnistreană, pe fondul situaţiei din Ucraina, spune oficialul. Totodată, oficialul european declară că Guvernul nou format în Republica Moldova trebuie să acţioneze rapid, să epureze corupţia din instituţiile de stat şi asta pentru că, în pofida rolului Rusiei în conflictul din Ucraina, la baza crizei a stat, oricum, dezamăgirea oamenilor faţă de elitele politice corupte.

Sursa:jurnal.md

(73 accesari)