fmiCostul fraudei din sistemul bancar al Republicii Moldova a fost unul foarte mare, afirmă reprezentantul permanent al Fondului Monetar Internaţional în ţara noastră, Armine Khachatryan.

Într-o declaraţie emisă presei, oficialul de la principalul partener de dezvoltare al Republicii Moldova punctează urmările acţiunilor întreprinse de autorităţile de la Chişinău care au decis să salveze „nişte bancheri nechibzuiţi”, punând datoria pe umerii cetăţenilor şi a generaţiilor viitoare.

„Salvarea implicită a bancherilor nechibzuiţi presupune costuri macroeconomice mari, creşterea datoriei publice şi reducerea capacităţii guvernului de a utiliza banii contribuabililor pentru cheltuielile de bază necesare. (…) Costul pentru societate al fraudei care deja a avut loc a fost unul foarte mare şi a dus la creşterea semnificativă a ratelor de dobândă, irosirea rezervelor valutare, majorarea datoriei publice şi a cheltuielilor pentru deservirea ei, precum şi pierderea încrederii creditorilor externi”, a declarat Armine Khachatryan.

Potrivit reprezentantului FMI, în Moldova incapacitatea de a demonstra cine se află în spatele acţionarilor băncilor reprezintă o problemă majoră, iar acest factor, împreună cu guvernarea slabă din sistemul bancar au şi creat condiţii pentru jaful secolului.

„Lipsa transparenţei proprietarilor băncilor, de rând cu mecanismele slabe de control intern, creează spaţiu pentru abuzuri, permiţând efectuarea unor tranzacţii care periclitează stabilitatea întregului sistem bancar. (…) BNM nu este unica autoritate responsabilă pentru asigurarea unui cadru de supraveghere funcţional. O guvernare bancară bună se sprijină pe fundaţii legislative, de reglementare şi instituţionale eficiente – dar ele sunt fragile în Moldova. De exemplu, Ministerul Justiţiei intervenea în cadrul de reglementare al BNM. Înainte de a intra în vigoare, regulamentele BNM urmau să fie înregistrate de Ministerul Justiţiei, care efectua o redactare de ordin juridic, ce ducea uneori la modificări substanţiale. Acest gen de ingerinţe nu doar submina
autoritatea şi autonomia BNM, dar şi ducea la tărăgănarea inutilă a implementării reglementărilor prudenţiale”, a adăugat Armine Khachatryan.

În aceeaşi declaraţie, reprezentantul permanent al Fondului Monetar Internaţional în RM a explicat în ce măsură imixtiunea politicului şi a justiţiei în domeniul financiar au provocat principale probleme cu care se confruntă la momentul actual sectorul bancar din RM.

Sursa:jurnal.md

(20 accesari)