-0 C
Chișinău
sâmbătă, 4 februarie, 2023

Financial Times: Gazprom ar fi cerut autorităților moldovenești „să ajusteze” Acordul de liber schimb cu UE în schimbul unui contract de livrare a gazelor

Must read

Comentarii recente

Gigantul rus Gazprom ar fi cerut autorităților moldovenești “să ajusteze” Acordul de liber schimb cu UE, precum și să amâne liberalizării pieței energiei, în schimbul unui contract de livrare a gazelor, scrie publicația britanică Financial Times.

„Gazprom a oferit Moldovei un nou acord de gaze în schimbul unor legături mai slabe cu UE” – titrează ziarul din Regatul Unit, care face trimitere la surse informate despre procesul de negocieri. Potrivit acestora, în cadrul negocierilor din această lună, Gazprom le-a propus oficialilor moldoveni reducerea prețului la gaze, în schimbul modificării Acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană și a întârzierii aplicării regulilor UE care impun liberalizarea piețelor de gaze.

„Două persoane informate despre discuții au spus că Kremlinul a văzut negocierile privind gazele ca parte a unui acord politic mai amplu cu Moldova, după ce președinta Maia Sandu a preluat mandatul anul trecut și partidul ei ferm pro-UE a obținut o victorie zdrobitoare la alegerile din iulie. Analiștii de piață au sugerat că Rusia profită de poziția Gazprom ca furnizor unic al Moldovei pentru a face presiuni asupra guvernului de la Chișinău, care a promis să se îndrepte din orbita Moscovei către vest”, mai notează publicația britanică.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri