protest afpPublicaţia britanică Financial Times a publicat un articol despre evenimentele de pe arena politică din Republica Moldova, dar şi despre protestele masive de la Chişinău. Sursa menţionează că manifestaţii au protestat faţă de învestirea Guvernului Filip.

Pavel Filip, noul premier al Republicii Moldova, a preluat mandatul mai mult ca un dictator care stă ultima dată în picioare, decât un lider. La miez de noapte, cabinetul de miniştri a depus în secret jurământul în timp ce mii de oameni protestau în faţa legislativului faţă de învestire noului guvern, notează ziarul.

Situaţia din politica moldovenească nu a fost niciodată uşoară. Mult timp, ţara a fost ruptă într-o elită dornică de a se alătura Bruxelles-ului şi politicienii care favorizează relaţii mai strânse cu Moscova.

„Hunta criminală o putem da jos doar prin proteste. Limba şi preferinţele geopolitice nu mai înseamnă nimic. Jos mafia!”, a declarat Iulian Caşu în timpul protestului din 24 ianuarie din centrul capitalei. În acea zi. zeci de mii de persoane au protestat în acea faţă de învestirea Guvernului Filip. Manifestanţii au menţionat că vor bloca anumite drumuri în cazul în care autorităţilor nu vor îndeplini revendicările populare. Potrivit sursei, organizatorii protestului pledează pentru organizarea alegrilor anticipate.

Deşi are o populaţie de 3 milioane de oameni şi este cea mai săracă ţară din Europa, Republica Moldova a devenit un tren de luptă geopolitică. Premierul Filip a promis să va continua parcursul european, însă mulţi dintre moldoveni nu cred în aceste cuvinte. Membrii săi au fost discreditaţi de scandalul bancar şi acuzaţiile privind legăturile strânse cu cel mai bogat om al ţării, Vladimir Plahotniuc. Totodată, în articol menţionează că Plahotniuc exercită o influenţă mare în noul guvern.

„Vrem să se spună că este un guvern proeuropean, dar nu este aşa”, spune Maia Sandu, fost ministru al Educaţiei.

Liderii Platformei Demnitate şi Adevăr (DA), o mişcare de protestatară, spun că Plahotniuc şi Filat, fost prim-ministru, care a fost arestat în octombrie 2015 pentru presupusa implicare în frauda bancară, au folosit valorile europene pentru a-şi consolida puterea asupra instituţiile statului şi pentru a acumula avere. „Ei au reuşit să transforme politica din Republica Moldova într-o afacere foarte profitabilă”, spune analistul Igor Boţan
.
Până a ieşi la suprafaţă frauda bancară, Republica Moldova a fost considerată un succes rar, dar amploarea furtului de la cele trei bănci a înlăturat rapid orice strălucire de modernizare: aproximativ 1 miliard de dolari, sau o optime din produsul intern brut al Republicii Moldova, a fost transferate în companii off-shore.

Nemulţumirea moldovenilor a stârnit proteste în masă, iar în context liderul PSRM, Igor Dodon, spune că o mare parte dintre politicienii moldoveni au folosit şantajul: dacă partenerii de dezvoltare nu oferă sprijin vine Putin.

Greutatea scandalului a fragmentat guvernare în octombrie anul trecut, când membrii Partidului Democrat, condus de Plahotniuc, au iniţiat procedura de vot pentru ridicare imunităţii lui Filat, care a fost arestat în scurt timp.

Cu Filat după gratii, Plahotniuc este văzut drept un cuvânt decisiv de necontestat în ţară, chiar dacă el nu are nici o poziţie oficială. Publika TV, unul dintre cele patru canale de televiziune şi trei posturi de radio pe care le deţine, a estimat averea sa la aproximativ 2 miliarde de dolari. Mulţi dintre analişti spuneau că averea lui Plahotniuc a stat la baza creării noii coaliţii parlamentare, dar şi la răspândirea influenţei sale asupra sistemului juridic din Republica Moldova. „O singură persoană ne-a privat de instituţiile noastre guvernamentale”, a declarat Vlad Filat în ultimul discurs din Parlament.

„Să ceri reforme actualei coaliţii de la Chişinău este ca şi cum le-ai cere curcanilor să pregătească masa de Crăciun”, conchide un diplomat european.

Amintim că protestele de la Chişinău au fost reflectat de mai multe publicaţii prestigioase din străinătate, precum BBC, AFP, Reuters. Şi agenţiile de presă din România au scris despre mitingurile din Republica Moldova.

(33 accesari)