-2.8 C
Chișinău
luni, 30 ianuarie, 2023

Filat şi-a mai bătut un cui în propriul sicriu, de Alex Cozer

Must read

Comentarii recente

foto-vlad-filat--cavaler-al-ordinului-republicii-1388060053Am citit ieri un fel de „interviu” al lui Filat, postat pe un portal pe care precedentul astfel de „interviu” fusese cu Plahotniuc.

Nu ştiu cum naiba se întâmplă că în „interviul” lui Filat, publicat la nici trei săptămâni de la desfăşurarea alegerilor, „obiectivul de bază” nu mai este integrarea europeană ci „consolidarea societăţii”. Şi desigur, „consolidarea” alături de PCRM.

„Interviul” de ieri a semănat izbitor cu scuzele la adresa lui Plahotniuc din 22 aprilie 2013

22 aprilie 2013 e ziua infarctului politic pentru Filat. Eu atunci am zis că e ziua morţii. Aşa ar fi fost însă într-o ţară cât de cât normală. În Moldova Filat a mai reuşit să existe aproape 2 ani, dar mă îndoiesc că 22 aprilie 2015 îl va mai găsi în politică.

Pentru cei care au uitat, la 22 aprilie 2013 Filat a plasat un interviu pe Moldpres în care îşi cerea scuze de la Plahotniuc, pentru că l-a făcut criminal locul căruia este la puşcărie, în speranţa că Al Capone de Grozeşti îl va numi din nou premier.

Doar că în seara aceleiaşi zile, de la Curtea Constituţională venea o decizie care îi interzicea pe viaţă lui Filat să mai fie premier.

Ei bine, ce am văzut ieri în acel „interviu” mi-a adus izbitor de mult aminte de acele scuze penibile din aprilie 2013. Un Filat vlăguit, speriat, care vorbeşte de „consolidarea societăţii”, de „dialog cu PCRM” şi de „ieşiri publice păguboase şi contraproductive ale unora”, făcând referire, desigur, la PL, şi la cererile acestora pentru transparenţă în negocieri.

De ce Filate e păgubos şi contraproductiv ca cineva să ceară transparenţă şi să-i invite pe cei care te-au făcut milionar în ultimii 5 ani, prin granturile pe care le-au acordat Moldovei şi din care tu ai furat, să participe la negocieri?

Doar nu e obiectivul principal al acestei alianţe „integrarea europeană”? A, am uitat. Deja e „consolidarea societăţii”.

Apropo, dacă vă uitaţi prin „interviu” nu veţi vedea nimic despre integrare europeană.

Filat e din nou manipulat de Plahotniuc

Situaţia pe care o avem acum este parcă trasă la indigo cu cea din aprilie 2013. Atunci Plahotniuc l-a speriat cu înregistrările telefonice de la CNA şi trimiterea mascaţilor în guvern, determinându-l să cedeze în cel mai penibil mod.

Întâi s-a folosit de Filat pentru a-i vota pe Popa şi Băieşu la Curtea Constituţională, cu votul cărora i s-a interzis mai apoi să mai fie premier. Apoi s-a folosit de el pentru a-l pune procuror general pe Gurin. Cireaşa de pe tort au fost scuzele publice, în care şi-a retras toate acuzaţiile la adresa lui Plahotniuc, spunând că a greşit şi-i pare rău.

Acum şantajul la adresa lui Filat vine de la Banca de Economii şi Leancă. Cu două zile înainte de alegeri, justiţia lui Plahotniuc a readus BEM sub controlul statului. La 4 zile după alegeri, Leancă îşi face un videointerviu în care spune că aduce anchetatori străini la BEM, pentru a-i trage la răspundere pe vinovaţi.

Deşi printre vinovaţi se numără şi Leancă sau Plahotniuc, ştim bine că presa controlată din această ţară a tot spus în ultimii ani că doar Şor şi Filat au prădat de acolo. Lucru care într-o bună măsură e adevărat. Şi care ar putea fi „demonstrat” şi în justiţie dacă va trebui.

Ei bine, după ce i-a ogoit orice posibilă tresărire de orgoliu şi i-a amintit unde-i este locul, Plahotniuc a început să lanseze pe site-urile sale de bârfe tot felul de prostii gen „Filat a demisionat”, îl „ameninţă pe Leancă”, „vrea spicher” şi alte chestii de genul ăsta.

Pe de altă parte, în cadrul „negocierilor”, i-a lăsat o portiţă deschisă, dându-i de înţeles că poate spera la funcţia de spicher. Funcţie pe care, după cum am mai spus, Filat şi-o doreşte pentru a nu pierde total PLDM-ul de sub control.

Pentru Plahotniuc nu contează foarte mult ce funcţie va obţine PD, atâta timp cât indiferent de cine va fi viitorul premier, va fi controlat de el. Dacă va fi Leancă, atunci va fi perfect, dacă va fi Candu, la fel de bine.

L-ar putea lăsa chiar pe Filat să fie spicher atâta timp cât va fi umil şi ascultător, aşa cum a şi demonstrat în „interviul” de ieri, când s-a alăturat presei şi analiştilor lui Plahotniuc, atacând PL-ul şi deschizând portiţa pentru o guvernare cu comuniştii.

Indiferent de cum va acţiona, Filat oricum nu mai are un viitor lung în politică

Problema lui Filat e că prin „interviul” de ieri şi-a mai pierdut o parte din oamenii de încredere din PLDM. Mai discut cu oameni demni de acolo (puţinii care au mai rămas), care sunt extrem de nemulţumiţi de duplicitatea lui Leancă cu Plahotniuc şi umilinţa pe care o arată acesta faţă de Moscova. Dar aceşti oameni nu-şi pot imagina nici vreo coaliţie cu PCRM, aşa că dacă Filat va merge la acest pas îşi va mai bate un cui în propriul sicriu, îndepărtându-i pe şi pe aceşti colegi din PLDM.

Prin declaraţiile de ieri m-am convins încă odată că Filat nu mai are absolut niciun fel de strategie, iar în jurul său nu există oameni care să-i spună cum să acţioneze. La fel ca în 2013, se lasă folosit de Plahotniuc, care indiferent de cât de umil se va arăta Filat în faţa sa, tot îl va distruge până la urmă.

În urma acestor alegeri Filat a avut o ultimă şansă de a mai schimba ceva. Din păcate tot el e cel care o iroseşte. Şi chiar dacă Plahotniuc îi va permite să fie spicher într-o alianţă cu comuniştii, care numai pro-europeană nu va fi, mai devreme sau mai târziu tot acelaşi final îl aşteaptă.

Unul care va semăna izbitor cu seara de 22 aprilie 2013. Doar că de data aceasta va fi definitiv.

Sursa: independent.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri