3.2 C
Chișinău
miercuri, 1 februarie, 2023

Filat a primit Ordinul Republicii: „Distincțiile devin politizate”

Must read

Comentarii recente

foto-vlad-filat--cavaler-al-ordinului-republicii-1388060053Un nou val de distincţii oferite de Preşedinţie. Aşa cum a făcut des în ultima vreme, şeful statului a acordat alte peste 60 de medalii. Nicolae Timofti l-a decorat cu Ordinul Republicii pe fostul premier Vlad Filat.

Gestul lui Timofti le trezeşte unor analişti mai multe semne de întrebare. Asta întrucât Executivul condus de Vlad Filat a fost demis de Parlament în această primăvară pentru suspiciuni de corupţie. Ulterior, Curtea Constituţională a decis că desemnarea repetată a candidaturii lui Vlad Filat la funcţia de prim-ministru contravine Legii Supreme.

„Domnului Timofti nu prea-i face față acordarea de ordine și medalii celor care într-adevăr au defăimat Republica Moldova și s-au ascuns în spatele integrării europene. Astăzi chipurile pentru această integrare europeană i s-a acordat Ordinul Republicii. În condițiile în care un prim-ministru este demis pentru corupție, cum poate să i se acorde Ordinul Republicii?”, s-a arătat indignat analistul politic, Valentin Dolganiuc.

Suspicioasă, mai spun analiştii, este şi decizia de a-l decora cu Gloria Muncii pe şeful întreprinderii de stat Moldtelecom, Vitalie Iurcu, membru al Consiliului de Administrare al Oamenilor de Afaceri din Moldova, fondat de controversatul politician, oligarhul Vladimir Plahotniuc.

„Domnul Timofti a acordat peste vreo 500 de distincții într-o perioadă meteoritică de timp de când se află la guvernare. Multe dintre aceste distincții sunt acordate, în viziunea mea, nemotivat. Mă refer aici și la socrul păpușarului, și la Ion Pleșca, judecător controversat, Valeriu Lazăr, care ar trebui să fie figurant în dosare, dar nu la distincții. Iata și acest caz cu domnul Iurcu reflectă faptul că există partide, grupuri de interese care fac lobby pentru propriii indivizi”, a declarat analistul politic Bogdan Țîrdea.

În aceste condiţii, analiştii amintesc şi despre declaraţiile recente ale preşedintelui în care îl elogia pe Plahotniuc.

„Cum poți să-l lauzi pe Vladimir Plahotniuc, cel care fură, la stânga și la dreapta, Republica Moldova. Ulterior organizează fonduri de binefacere cu acest Edelweiss. Practic este părtaș ai tâlhăriilor lui Plahotniuc”, a remarcat Valentin Dolganiuc.

„Șeful statului mai bine tăcea. El a preferat să vină la acțiunile controversatului oligarh, l-a apreciat la superlativ. Acest fapt trezește mari semne de întrebare în ceea ce privește dimensiunea morală a președintelui. Face pași neinspirați, controversați și chiar dubioși”, a adăugat Țîrdea.

Preşedintele NicolaeTimofti, însă, are o altă opinie. „Pentru mine este o onoare să înmânez distincţii de stat celor mai buni oameni ai Republicii Moldova”, a declarat președintele la ceremonia de astăzi, în pofida tuturor scandalurilor în care au fost implicate persoanele pe care le decorează.

Precizăm că printre cei care s-au ales cu o medalie din partea şefului statului au fost preşedinţi de raioane, profesori, dar şi manageri de companii.

Preşedinţia l-a omis însă din lista persoanelor decorate cu Ordinul Republicii, pe unul dintre semnatarii Declaraţiei de Independenţă, Ion Tăbîică. Fostul parlamentar nu a fost decorat alături de colegii săi, pentru că o comisie creată de preşedinţie verifică deja de şapte luni dacă Tăbîică se numără printre cei care au votat independenţa, în condiţiile în care, acest lucru este demonstrat chiar de imaginile video difuzate în 1991 de televiziunea naţională.

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

1 COMENTARIU

  1. Populaţia din RM, a fost manipulată cu iscusinţă din a. 1812,pentru a ţine acest teritoriu, sub călcîiul muscălesc. Această manipulare, continuă şi după destrămarea URSS, dar această manipulare devine mai puternică. Populaţia noastră, este uşor de manipulat, de lichelele naţionale, plătite gras de FSB-ul rusesc.Doar un exemplu de manipulare! Special este denigrat Vlad Filat. De ce? Pentru că duşmanii au văzut în el o personalitate marcantă, deşteaptă, insistentă, în promovarea RM pentru aderarea la Uniunea Europeană. Cîtă mîrşevenie! Oare numai pentru o suspiciune de corupţie să se demită guvernul? Dacă el este corupt, să se aducă dovezi şi să fie o decizie de judecată. De altfel, unde-i prezumţia nevinovăţiei? În RM, Plahotniuc fură de îi pîrîie călcîile, dar toţi tac. Deci cu Filat este alta. Datorită lui s-a deschis uşile RM pentru personalităţi marcante din SUA, Germania, şi alte ţări cu o democraţie şi economie avansată. Cum să-i placă asta FSB-ului, cît şi cozilor de topor. Curtea Constituţională a încălcat legea, învinuind-ul pe Filat de corupţie, doar din suspecţie, în acelaşi timp, marele patriot şi marele proromîn, Al Tănase, face drujbă cu Berlinschi, Damir, Plahotniuc, Poalelungi etc, pentru a efectua raidere de jaf asupra băncilor din ţară. Vai de capul nostru! Unde sunt acuma ţările balticeşi unde suntem noi, cu pseudopatrioţii noştri? Mereu, o să ne cînte cucul, sub călcîiul moscalului!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri