fermieri 1Mai multe asociații de producători au anunțat că vor aderare la protestele organizate de Platforma „Demnitate şi Adevăr” din 6 septembrie, în legătură cu criza în care s-a pomenit agricultura moldovenească.

Fermierii spun că sunt în prag de faliment, iar statul nu a întreprins nicio acțiune pentru a-i sprijini. Mai mult, aceștia spun că actuala guvernare a acționat în împotriva lor, micșorând fondul de subvenționare cu 180 de milioane de lei, comparativ cu anul 2014.

Potrivit preşedintelui Uniunii Producătorilor Agricoli, „UniAgroProtect”, Alexandru Slusari, agricultorii vor aderare la manifestațiile organizate de Platforma „Demnitate şi Adevăr” din 6 septembrie și vor protesta față de „impotența statului care nu a intervenit pentru a corecta propriile greşeli”.

„Anul 2015 este extrem de dificil pentru agricultori, nu-mi amintesc să avut așa ani. Din cauza deprecierii leului moldovenesc, în primăvara anului s-au scumpit cu aproximativ 30-40% toate resursele necesare lucrărilor agricole. În urma politicii monetare nechimbzuite a Băncii Naționale a Moldovei s-a redus considerabil numărul de împrumuturi pentru producătorii agricoli, iar fondul de subvenționare a fost micșorat cu 180 de milioane de lei, comparativ cu anul 2014. Din păcate, autoritățile nu au întreprins nicio acțiune pentru a sprijini fermierii”, spune Slusari.

În aceste condiții, asociațiile de producători au anunțat că vor aderare la protestele din 6 septembrie.

„La 6 septembrie chemăm toți fermierii în PMAN, în semn de protest față de actuala guvernare”, a adăugat Slusari.

Mai mult, fermierii promit că vor protesta non-stop din septembrie până la sfârşitul lunii noiembrie, când este organizată ziua agricultorilor.

Sursa:independent.md

(32 accesari)