2.2 C
Chișinău
miercuri, 29 martie, 2023

„Fenomenul Plahotniuc a ieşit de sub control, PCRM e în buzunarul lui, PD e un SRL, iar PLDM e în knockout”

Must read

Comentarii recente

plaha si usataiFenomenul Plahotniuc a luat naştere în perioada guvernării comuniste, atunci când era subordonat regimului Voronin, însă a scăpat de sub control, afirmă analistul politic Oazu Nantoi.

„Acum toţi vorbim că Republica Moldova este un stat captiv, că Plahotniuc a preluat controlul acestui stat. Fenomenul Plahotniuc a apărut atunci când Voronin era preşedinte şi care acum ciripeşte ceea ce spune păpuşarul, Voronin stă în buzunarul lui. În perioada în care Voronin preşedinte, Plahotniuc era subordonat. Ulterior Plahotniuc a venit la guvernare, i-a prins în capcană pe Ghimpu şi Filat şi i-a făcut complicii lui. Acum fenomenul Plahotniuc a ieşit de sub control. PCRM e în buzunarul lui, PD nu există, e un SRL, PLDM e în knockout, la PL sunt multe semne de întrebare, PSRM este ghidat deschis de administraţia de la Kremlin. Toată clasa politică este compromisă iremediabil, e o adunătură de mizerabili”, a declarat analistul politic, în cadrul emisiunii „Interpol”, la postul de televiziune TV7.

Oazu Nantoi a mai dat de înţeles că „lichidarea” lui Filat a fost cauzată de faptul că oligarhul Plahotniuc s-a speriat de protestele din Piaţa Marii Adunări Naţionale şi a profitat de faptul că unele voci asociau Platforma DA cu liderul PLDM. „Pe 6 septembrie, când Platforma DA a anunţat un amplu protest, cineva a decis să facă un concert cu Kirkorov, cel care a cântat pentru PD în campanie electorală şi brusc i-a venit dorul să mai cânte în RM. Acel gest a demonstrat că cineva se teme. Nu întâmplător unele voci asociau Platforma cu Filat. În opinia mea personală, după ce s-a acumulat acel stres legat de platforma DA, s-a decis să se meargă pe această cale de lichidare a lui Filat. Interesant ce va urma, mai ales că Streleţ s-a asociat cu cele spuse de Filat, dar pe de altă parte a promis reforme şi a spus că speră să aibă sprijin din partea cabinetului de miniştri, având în componenţa Guvernului oameni din PD. Interesant cum vor vota aceştia. Concluzia este una: când Voronin era preşedinte, Plahotniuc era subordonat. Acum însă a ieşit la suprafaţă şi controlează totul în ţară”, a adăugat Oazu Nantoi.

În cadrul aceleiaşi emisiuni, directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, a menţionat că evenimentele de ieri par regizate şi că are o singură întrebare pentru Vladimir Filat.

„Guzganii, când îi pui într-un butoi, se mănâncă toţi între ei, iar la urmă rămâne cel mai tare, i se spune lup. Nu mă refer la Lupu din PD, ci la lupul de guzgani. Shor declara cu mult timp în urmă că dacă el va face declaraţii, va zbura în aer clasa politică. Mă întreb, de ce PG nu s-a apucat încă atunci de lucru? Din acest motiv, lucrurile par regizate. În al doilea rând, l-aş întreba pe Filat, cum domnule în ajun ai negociat pe ascuns demiterea lui Gurin, ştiind că este ilegal, că este o ingerinţă politică, iar astăzi te revolţi? Deci el aseară se înţelegea împreună cu Plahotniuc să-l demită pe Gurin, să-l „kidănească” şi să-l dea jos, însă a fost „kidănit” chiar el. Da, statul este capturat, a spus asta şi Filat, şi Plahotniuc, însă cine e mai guzgan şi mai lup urmează să vedem”, susţine Barbăroşie.

De cealaltă parte, fostul ambasador la ONU şi la Consiliul Europei, Alexei Tulbure, crede că reţinerea lui Filat trebuie să fie o lecţie pentru toţi cei care trebuiau să facă reforme.

„Dacă nu construieşti o justiţie sănătoasă, asta nereformată, aşa cum este, vine după tine. De asta s-a convins cel care a recunoscut că a fost complice. A venit justiţia nereformată după Filat şi acum el nu este sigur că va avea acces la un proces echitabil. Actul la care am asistat este actul unui stat capturat. Coaliţia a fost aruncată în aer din interior”, a menţionat Alexei Tulbure.

Comentatorul politic mai crede că Vladimir Filat a avut în Parlament şansa să spună, într-adevăr, lucrurilor pe nume, să arunce în aer clasa politică, dar aşa şi n-a făcut-o.

„Discursul lui Filat a durat 18 minute. Eu mă mir de ce nu două ore. Eu în locul lui şi acum aş fi vorbit. A promis să arunce în aer clasa politică şi tot nu a făcut-o. Astăzi a fost şansa să se apere. S-a căit, şi-a cerut scuze, dar tot nu a spus nimic”, a declarat Alexei Tulbure.

În altă ordine de idei, analistul politic Oazu Nantoi a spus că nu vede nicio problemă dacă actuala clasă politică va zbura în aer. „Nu am nicio problemă dacă această adunătură de mizerabili o să zboare în aer. O să miroase urât, o să ne ştergem pe mâini şi o să mergem mai departe. Societatea trebuie să creeze o alternativă politică şi să înceapă, în sfârşit crearea statului de drept, pentru că acesta pur şi simplu nu există”, a conchis Oazu Nantoi.
Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri