-0.8 C
Chișinău
marți, 7 februarie, 2023

FBI a făcut percheziții la locuinţa din Washington a oligarhului rus Oleg Deripaska, un apropiat al lui Vladimir Putin

Must read

Comentarii recente

FBI  a derulat percheziții la locuinţa din Washington a miliardarului rus Oleg Deripaska, cunoscut pentru apropierea de președintele rus Vladimir Putin, potrivit unui purtător de cuvânt al FBI, citat de CNN, transmite Digi24.ro  

Perchezițiile au fost făcute în urma unei investigații federale derulate în New York, a spus purtătorul de cuvânt al FBI, fără să ofere și alte informații. O sursă din interiorul anchetei a declarat că ancheta încă e „în curs”. Aleea din fața locuinței lui Oleg Deripaska, situată pe 30th Street din Washington, a fost izolată de poliție cu bandă galbenă, iar mai multe mașini ale forței de ordine au fost parcate pe stradă.

Russian businessman Deripaska's alleged Washington home searched by FBI
Ofițerii FBI la domiciliul lui Oleg Deripaska. Sursă foto: Profimedia Images

Deripaska, în vârstă de 53 de ani, un miliardar influent şi un asociat al preşedintelui rus Vladimir Putin, a fost introdus pe lista neagră a sancţiunilor de către SUA în anul 2018. El a fost introdus pe listă alături de alţi ruşi influenţi din cauza legăturilor cu preşedintele rus Vladimir Putin, după presupusa ingerinţă rusă în alegerile prezidenţiale din 2016, pe care le-a câștigat Donald Trump.

Potrivit declarației Departamentului Trezoreriei care anunța sancțiunile la acea vreme, miliardarul a fost cercetat pentru „spălare de bani, amenințarea cu moartea a rivalilor în afaceri și interceptarea ilegală a un oficial guvernamental”. 

Oleg Deripaska deţine o parte din acţiune gigantului aluminiului Rusal prin intermediul capitalului său de la compania mamă En+ Group.

După apariţia informaţiilor privind această percheziţie, cotaţia acţiunilor Rusal la Moscova a scăzut cu 6%.

Casa Albă a renunţat anterior la sancţiunile împotriva celor două companii, dar le-a păstrat pe cele care îl vizează personal pe Deripaska. Acesta a introdus însă o acţiune în instanţă pentru a obţine ridicarea sancţiunilor care îl vizează, dar aceasta a fost respinsă în luna iunie a acestui an, transmite Agerpres.

De altfel, Deripaska a respins orice legătură cu imixtiunea rusă în alegerile prezidențiale americane din 2016, pe care Mueller le-a investigat.

Numele lui Deripaska a apărut în ancheta lui Robert Mueller privind legăturile sale de cu fostul președinte al campaniei Trump, Paul Manafort. Manafort a lucrat pentru Deripaska, reprezentându-l în „afaceri și probleme personale în țările în care a avut investiții” și a promovat interesele companiei sale de aluminiu Rusal.

Conform raportului Mueller, Oleg Deripaska l-a împrumutat cu 10 milioane de dolari pe Manafort, înainte ca cel din urmă să fie condamnat la peste 7 ani de închisoare pentru fraude bancare și fiscale, precum și pentru infracțiuni legate de lobby străin. Cu toate acestea, Paul Manafort a fost grațiat în toamna anului trecut de președintele Donald Trump.

Digi24.ro

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri