6.2 C
Chișinău
vineri, 24 martie, 2023

Expulzarea lui George Simion, în Parlament: „Statalitatea, în pericol din cauza furturilor de miliarde, nu a unui miting”

Must read

Comentarii recente

parlament mdExpulzarea din Republica Moldova a cetăţeanului român George Simion a încins spiritele astăzi la Parlament. Pe de o parte liberalii au acuzat guvernarea că acţionează în stil KGB-ist şi că prin astfel de acţiuni sunt puse în pericol atât relaţiile cu România, cât şi reuşitele Moldovei la Summitul Parteneriatului Estic de la Riga. De cealaltă parte, comuniştii… au aplaudat la propriu.

„Această acţiune demonstrează că adevăratul conducător al coaliţiei de guvernare este Voronin, pentru că doar în perioada când era singur la guvernare din ţară erau expulzaţi jurnalişti şi diplomaţi.  Această acţiune este orchestrată şi umbreşte şansele de reuşită ale Moldovei la Summitul de la Riga. Cei care au acţionat ştiu exact acest lucru. Solicităm liderilor coaliţiei Filat, Voronin şi Lupu să înceteze presiunile politice asupra instituţiilor de stat”, a declarat deputatul PL, Valeriu Munteanu.

Liderul PCRM Vladimir Voronin a reacţionat imediat şi a ameninţat că dacă ar reveni la guvernare, ar acţiona exact în acelaşi mod.

„Să dea Dumnezeu şi Maica domnului să vină comuniştii la guvernare, să se trezească poporul RM  şi să ne aducă la guvernare.  Vă asigur că voi proceda numai în aşa fel mai departe”, a spus Voronin.

Nu au întârziat nici reacţiile liderilor PLDM şi PD. Vlad Filat i-a acuzat pe liberali că apărarea lui George Simion este de fapt o goană după voturi, iar Marian Lupu chiar a lăudat acţiunile instituţiilor de stat.

„Acest demers nu are scopul de a clarifica situaţia, dar pentru a transmite mesaj către alegători. Ca de obicei avem foarte multe speculaţii. În rezultat există extrem de multă manipulare. Ar fi util ca la sfârşitul şedinţei să vină directorul SIS să informeze Parlamentul asupra motivelor care au stat la baza acestei decizii ca să nu se mai umble cu speculaţii despre cine a dat indicaţii”, a spus liderul PLDM.

„Organele de stat sunt obligate să acţioneze conform legii. Nu se admit acţiuni care duc la lichidarea statalităţii. Să nu uităm că în ultima vreme peste o sută de cetăţeni din diferite ţări ori nu le-a fost permisă ori li s-a propus frumuşel să o părăsească. Această persoană nu reprezintă organele oficiale ale ţării vecine. Nici într-un fel asemenea acţiuni nu vine să afecteze relaţiile bilaterale”, a adăugat Lupu.

Statalitatea este pusă în pericol de proasta guvernare şi furturile de miliarde, au spus în replică liberalii.

„Un miting nu pune în pericol statalitatea, dar proasta guvernare şi furturile de miliarde. Sunt aici persoane care au votat contra statalităţii. Domnule Voronin, aţi fost pentru păstrarea URSS. Nu aţi observat cum au umblat pe aici prin Parlament cu sfântul Gheorghe (panglica Sf. Gheorghe – n.r.), că au fost cu Putin pe un tablou? Pledaţi pentru revenirea la imperiul care ne-a ocupat. De ce nu vă indignaţi de această ocupaţie? Este o mare ruşine în cadrul UE să audă Europa că un cetăţean care a vrut să organizeze un miting este expulzat. Este un miting nu contra statului, dar a guvernării care fură”, a spus liderul PL, Mihai Ghimpu.

Precizăm că preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012, George Simion, care este cetăţean român, a fost reţinut de ofiţerii Serviciului de Informaţii şi Securitate şi a fost expulzat din Republica Moldova, cu o interdicţie de intrare în ţară pe termen de 5 ani. S-a întâmplat ieri seara, în jurul orei 18:00. George Simion a scris pe pagina sa de facebook că a fost reţinut de SIS, iar motivul ar fi marşul unionist pe care Platforma Acţiunea 2012 îl va organiza sâmbătă în capitală. Peste câteva ore, George Simion a scris pe reţelele de socializare următorul mesaj: „Gata, am ajuns şi eu la un laptop/un internet cum trebuie. Beau o cafea undeva lângă Huşi şi vă anunţ că, dacă aşa mult se tem de noi, noi de abia ne-am încălzit! PE 16 VOM FI CU TOŢII ÎN CHIŞINĂU, CHIAR ŞI EU!”.

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri