În pofida situaţiei dificile legate de restricţiile pandemice, în 2020, exportul de fructe, uleiuri vegetale şi vin din Republica Moldova spre ţările Uniunii Europene a crescut comparativ cu anul precedent. Datele au fost prezentate de Banca Europeană de Investiţii. Pandemia a afectat mult economiile lumii, precum şi relaţiile comerciale dintre state. Totuşi, chiar şi într-o perioada de criză sanitară, Republica Moldova a reuşit să înregistreze anumite progrese în ceea ce ţine de exportul unor categorii de produse agroalimentare spre ţările Uniunii Europene.

Astfel, în 2020, a crescut volumul exportului de fructe, uleiuri vegetale, vin, precum şi al preparatelor din fructe, legume sau nuci. Exportul de seminţe oleaginoase a crescut până la 111 milioane de euro, cel de uleiuri vegetale – de la 63 de milioane de euro, în 2019, la 85 de milioane, în 2020, înregistrând o majorare de 34,9%.

Totodată, anul trecut, exportul de vin, vermut, cidru şi oţet a crescut cu 16,3%.

Republica Moldova a exportat cereale in valoare de 44 de milioane de euro. În timp ce exportul de legume a scăzut cu 66,7%, vânzarea produselor fabricate din legume, fructe sau nuci, a crescut cu 54,5%.

Exportul către Uniunea Europeană are loc în baza unor condiţii preferenţiale, datorită Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, parte a Acordului European de Asociere, şi presupune liberalizarea graduală a comerţului cu bunuri şi servicii.

UE este primul partener comercial şi primul investitor în Republica Moldova. Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în primele cinci luni ale anului 2021, exportul de mărfuri destinate ţărilor Uniunii Europene a cunoscut o creştere de 16,5% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2020, deţinând o pondere de 65,2% din volumul total de exporturi.

TITLU EXPORTUL PRODUSELOR AGROALIMENTARE ÎN UE, 2020

seminţe oleaginoase       111 mln euro
uleiuri vegetale                 85 mln euro
vin, vermut, cidru, oţet      50 mln euro

cereale                               44 mln euro
sucuri de fructe                  44 mln euro
fructe proaspete, uscate    30 mln euro
legume proaspete, uscate   2 mln euro


(15 accesari)