telecomandaReforma în audiovizual este mimată de autorităţi şi atâta timp cât asistenţa externă pentru Republica Moldova nu va fi condiţionată de un progres real în acest domeniu, nu vom avea rezultate.

Este opinia mai multor reprezentanţi ai ONG-urilor de media, care se arată îngrijoraţi de monopolul şi partajările politice de pe piaţa mediatică. Consiliul Coordonator al Audiovizualului este un spectator pasiv la neregulile din audiovizual, au mai adăugat aceştia.

Una dintre îngrijorările enunţate de experţii media ţine de procesul de alegere a membrilor Consiliului de Observatori ai companiei publice Teleradio-Moldova. Potrivit lor, desemnarea recentă de către Parlament a patru membri s-a făcut pe criterii politice. Mai exact, câte două funcţii pentru PLDM şi PD.

„Toate acele principii şi valori europene la care fac deseori referire guvernanţii noştri, de ele se ţine cont selectiv şi deseori se uită când în joc sunt anumite interese politice şi exemplul elocvent în acest sens este modul în care au fost selectaţi membrii Consiliului de Observatori. Unul din foştii membri ai comisiei parlamentare a spus tranşant că încercau membrii coaliţiei să împartă numărul de mandate. Totul a fost o mimare, ca într-un final să fie aleşi cei care trebuiau să fie aleşi”, a declarat directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu.

Experţii media cred că şi cele trei funcţii vacante de la CCA vor fi partajate politic.

„Vom avea o monopolizare a spaţiului informaţional, a pieţii mediatice şi a pieţii publicităţii comerciale, o invazie masivă a serviciilor de programe străine foarte des nocive pentru cetăţeanul nostru. Domeniul audiovizualului nu aparţine politicienilor sau partidelor, ne aparţine nouă cetăţenilor, de aceea suntem îngrijoraţi sau indignaţi că se procedează în halul ăsta”, a adăugat directorul executiv al Asociaţiei Presei Electronice, Ion Bunduchi.

Specialiştii media s-au referit şi la o altă problemă – tergiversarea trecerii de la televiziune analogică la cea digitală, fapt care ar trebui să se producă din luna iunie.

„Din păcate, până la momentul actual nu avem o strategie adoptată la nivel guvernamental sau în Parlament de trecere la televiziunea digitală. Avem din nou de-a face cu o încercare probabil şi din mediul politic de a controla piaţa de distribuţie şi de publicitate din Republica Moldova, iar Consiliul Coordonator al Audiovizualului este pur şi simplu un spectator pasiv. Începutul de reformă trebuie să-l facem de la schimbarea componenţei CCA”, a accentuat expertul media Ion Terguţă.

Preşedintele CCA nu a răspuns la telefon pentru a comenta acuzaţiile reprezentanţilor ONG-urilor. Politicienii trebuie să fie presaţi ca să reformeze audiovizualul, concluzionează experţii media.

„Au loc nişte jocuri ascunse care urmăresc interesele unor persoane anume sau a unor grupuri de interese. Ce s-a întâmplat până acum a fost mimarea de proastă calitate a unor reforme. Unica soluţie din perspectiva mea este să insistăm pe presiuni din exterior pentru ca asistenţa partenerilor de dezvoltare pentru Republica Moldova de acum înainte să fie condiţionată de efectuarea unor reforme importante, complexe în audiovizual”, a conchis directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei.

Sursa:jurnal.md

(85 accesari)