BEMExperţii de la compania americană Kroll Associates UK Limited au început astăzi investigaţiile la cele trei bănci din Republica Moldova, luate sub administraţie specială: Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank.

Informaţia a fost confirmată pentru Jurnal de către prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Marin Moloşag. Oficialul de la banca centrală a refuzat să ofere detalii despre mersul verificărilor.

Purtătorul de cuvânt al BNM, Rodica Teleuca, a precizat că experţii au sosit ieri la Chişinău. Totodată, aceasta a menţionat că rezultatele investigaţiilor vor fi făcute publice peste patru săptămâni.

Detectivii financiari din Statele Unite urmează să investigheze tranzacţiile dubioase de la cele trei instituţii financiare, vor urmări direcţia fluxurilor financiare, vor identifica participanţii schemelor, precum şi vor propune strategii pe termen lung care să permită RM să recupereze pierderile.

Compania americană Kroll este specializată în servicii de securitate, prevenire a riscurilor, spălări de bani. Aceasta a fost selectată în urma unui concurs închis, desfăşurat de Banca Naţională, care a fost acuzată, la rândul ei, de implicare în tranzacţiile scandaloase. La concurs au participat cinci companii – Kroll, Ernst & Young, KPMG, Deloitte & Touche şi Pricewaterhouse Coopers.

Anterior, fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţa, a menţionat că starea deplorabilă în care se află astăzi Banca de Economii se trage din anul 2011, de la preluarea frauduloasă a pachetului de 18,5 la sută de acţiuni de la doi oameni de afaceri. Situaţia s-a agravat după ce noua conducere a băncii a acordat credite neperformante în valoare de peste 1,3 miliarde de lei. Ulterior, din cauza managementului defectuos, statul a fost nevoit să cedeze pachetul majoritar la BEM, iar omul de afaceri Ilan Shor a fost numit preşedinte al Consiliului de Administrare al instituţiei.

La sfârşitul anului trecut, însă, Banca Naţională a anunţat că a pus sub administrare specială Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, după ce a descoperit mai multe tranzacţii dubioase între cele trei instituţii bancare. Tot atunci, premierul Iurie Leancă a cerut BNM-ului să selecteze o companiei internaţională care să expertizeze situaţia din sectorul bancar, în special cea de la Banca de Economii.

Săptămâna trecută, ofiţerii CNA au efectuat percheziţii în casa omului de afaceri Ilan Shor, în birourile mai multor funcţionari da la BEM şi de la Banca Socială.

Percheziţiile au avut loc în cadrul a două dosare, unul deschis pentru abuz în serviciu, în cazul Băncii Sociale şi în dosarul de la BEM, deschis pentru încălcarea regulilor de creditare. Prejudiciul cauzat Băncii de Economii este evaluat la aproximativ 11 miliarde de lei. Ofiţerii CNA au descins şi la sediul unor companii care au beneficiat de creditele neperformante acordate de BEM.

Preşedintele Consiliului de Administrare al BEM este bănuit că a semnat un contract prin care aproximativ 11 miliarde de lei au fost transferaţi de la BEM către Banca Socială, iar de acolo banii au ajuns în zone off-shore, unde li s-a pierdut urma. În schemă ar fi implicate şi celelalte trei persoane audiate.

Analiştii politici au calificat însă descinderile CNA drept o încercare de a lichida probele, în ajunul sosirii experţilor din SUA.

Sursa:jurnal.md

(125 accesari)