start_1163062Președintele Nicolae Timofti a transmis un mesaj dezolant tuturor judecătorilor din Republica Moldova atunci când i-a lăsat pe foştii magistraţi, Sergiu Namaşco, Liliana Andriaş, Alexandru Rotari şi Iurie Ţurcan, cunoscuți ca judecători de tip raider, să plece onorabil din funcție.

Acești judecători trebuiau demiși fără dreptul de a avea pensie toată viața, pentru că au avut „o activitate aproape criminală”. Este opinia experților invitați la Cabinetul din Umbră de la Jurnal TV.

„Dacă eram puțin optimist în ceea ce privește reforma justiției, acum nu cred absolut deloc. Este un decret al președintelui care sfidează legea în această țară. Partea motivantă se bate cap în cap cu dispoziția. Președintele țării, având un astfel de demers, măcar trebuia să-i întrebe pe membrii CSM, de ce îi trimit în demisie onorată, dacă erau atâtea articole încălcate. Trebuia și de această dată să refuze demersul CSM, așa cum prima dată le-a refuzat transferul la Judecătoria Centru, pentru că în hotărârea CSM se vorbește despre imagine ireproșabilă, despre incompatibilități, despre riscurile pe care le aveau aceste persoane aflându-se în funcții. Activitatea lor era contrară intereselor publice. Acești judecători nu trebuiau să fie destituiți din funcție onorabil, ei trebuiau demiși fără dreptul de a avea pensie toată viața. Președintele țării a transmis un mesaj dezolant pentru corpul judecătoresc. Cum se simte acel judecător care muncește toată viața cinstit și aspiră la o carieră? Acum el nu mai are nicio speranță, pentru că în țara asta poți să-ți faci averi, iar la un moment dat, având acoperirea șefilor, să poți pleca cu pensie. Aceștia au nenorocit oameni și i-au deposedat de averi. Activitatea lor este aproape criminală. Deci mesajul președintelui este: domnilor, furați, că la un moment dat veți avea acoperirea politică sau a unui oligarh. Deci astăzi, fiecare judecător trebuie să-și găsească o acoperire, ori a unui politican, ori a unui oligarh. Astfel nu ai altă șansă”, a declarat președintele Centrului de Monitorizare a Autorităților Publice, juristul Ion Dron.

Faptul că acești magistrați controversați nu au contestat investigația SIS-ului, care le-a scos la iveală mai multe acţiuni dubioase, demonstrează că aceaștia au avut o înțelegere cu membrii CSM, consideră avocatul Ana Ursachi.

„Această decizie a lăsat toată societatea cu gura căscată. E încă un minus în această reformă, încă o palmă peste obrazul celora care mai cred că se pot produce schimbări spre bine. În decizia CSM găsim foarte clar referințe la SIS, CNI, dar pe care ei nu le-au contestat. Tăcerea acesta umilă demonstrează faptul că au acceptat o înțelegere cu CSM, că dacă nu contestă, nu vor avea dosare penale”, a relevat Ana Ursachi.

Pe de altă parte, prezent la emisiune, noul membru al CSM, Gheorghe Avornic, a sărit în apărarea foștilor judecători. Mai mult, acesta a pus pe seama cetățenilor simpli nivelul înalt de corupție din sistemul judecătoresc.

„Nimeni nu poate fi considerat vinovat dacă nu există o sentință de condamnare definitivă și irevocabilă. Totul trebuie pornit de jos, de la nivelul de cultură, de conștiință al cetățenilor, pentru că este la pământ. Cetățenii dau mită. Îmi amintesc de un profesor, când eram studenți la Drept, care spunea că aici fără mită nu poți să înveți, nu poți susține examenele. Este și asta o formă de corupție. Sunt de-acord. Într-adevăr sunt semne serioase de întrebare, dar cei care-și fac datoria, serviciile secrete și organele Procuraturii, să prindă și să pedepsească. Să arate lumii că se comit infracțiuni. Acești judecători au depus cerere de demisie ca să plece onorabil. Aici îmi vine greu să comentez”, a spus Gheorghe Avornic.

„Acest decret al președintelui cu referire la cei patru judecătători are o componentă morală și una juridică. Cei care încearcă să dea componenta morală de-o parte greșesc mult. În funcția de judecător nu poate ajunge o persoană care nu are o verticalitate morală. Or, în articolul 6 din Legea cu privire la statutul judecătorului se spune că judecător poate fi doar o persoană cu o imagine ireproșabilă. Apoi merg detaliile tehnice. De aceea să vorbim despre sentințe când vine vorba să fie destituit un judecător mi se pare ușor deplasat. Nu putem vorbi de sentințe când e vorba de miniștri cu imaginea pătată, procurori, funcționari de stat în general”, a spus, în replică, Ion Dron.

În context, magistratul de la Judecătoria Botanica, Gheorghe Balan, a criticat dur deciziile CSM. El a menționat că unor judecători li se iartă abateri cu duiumul, pe când alții sunt sacționari pentru simplul fapt și-au permis să critice sistemul.

„Este strașnic de analizat hotărârile adoptate de CSM. În sistemul judecătoresc sunt unele și aceleași persoane care săvârșesc câte 6-7 abateri disciplinare și toate sunt sistate la Colegiul Disciplinar. În alte situații, alți judecători, pentru cea mai mică abatere, sunt sancținați disciplinar. Eu pentru că vorbesc la televiziun, chiar dacă sunt în concediu medical, risc să fiu sancționat disciplinar”, a declarat Gheorghe Balan.

Precizăm că în decretele semnate de şeful statului, Nicolae Timofti, se arată că Sergiu Namaşco, Liliana Andriaş, Alexandru Rotari şi Iurie Ţurcan au fost eliberaţi din funcţii în urma reorganizării instanţei judecătoreşti în care au activat şi nu pentru că li s-ar fi pus la îndoială integritatea, cum s-a anunţat anterior.

Înainte de concedierea judecătorilor, Consiliul Superior al Magistraturii a făcut o tentativă de a-i transfera pe primii trei la Judecătoria Centru, dar solicitarea a fost respinsă de preşedintele Nicolae Timofti, pe motiv că Serviciul de Informaţii şi Securitate a scos la iveală mai multe acţiuni dubioase comise de ei.

Un caz separat este cel al lui Iurie Ţurcan, care a fost cercetat într-un dosar penal. La şedinţa în care CSM a votat pentru eliberarea din funcţii a magistraţilor, s-a creat confuzia că aceştia au fost demişi. Ca abia acum să devină clar că magistraţii au fost lăsaţi să plece onorabil, în baza cererilor de demisie, în legătură cu reorganizarea Judecătoriei Comerciale de Circumscripţie.

Asta deşi, în articolul 26 din Legea cu privire la statutul judecătorului este stipulat clar că un magistrat poate pleca onorabil numai dacă în exerciţiul funcţiei şi în afara relaţiilor de serviciu el nu a comis fapte care discreditează justiţia sau compromit cinstea şi demnitatea de judecător.

Astfel, în condiţiile în care preşedintele Timofti nu i-a considerat demni de a ocupa o funcţie în sistemul judecătoresc, el le-a permis să plece onorabil pentru că… nu ar fi avut spaţiu de manevră.

Despre judecătorii Namaşco şi Rotari presa a scris că ar fi fost implicaţi în mai multe scheme de atacuri raider împotriva acţionarilor de la Banca de Economii, Victoriabank şi compania Asito.

Cât priveşte activitatea judecătoarei Liliana Andriaş, ea a fost cercetată penal de Procuratura Anticorupţie pentru corupere. Totul după ce în 2009 în presă au fost publicate imagini video în care Andriaş era surprinsă în timp ce primea mită de la un cetăţean. Deşi atunci oamenii legii declarau că magistrata va sta după gratii până la 7 ani, cauza penală a Lilianei Andriaş a fost clasată.

Nici imaginea magistratului Iurie Ţurcan nu este impecabilă. Presa a scris că alături de alţi judecători, Iurie Ţurcan a fost printre primii magistraţi care a pus temelia atacurilor de tip „raider” în Moldova. La fel, acesta a fost cercetat penal în baza unei plângeri depuse de un agent economic. În pofida suspiciunilor de lipsă de integritate, cei patru judecători vor beneficia din partea statului de indemnizaţii unice de cel puţin două-trei sute de mii de lei fiecare, bani pe care nu i-ar fi primit dacă ar fi fost demişi.

Sursa: jurnal.md

(263 accesari)