Parlamentul roMajoritatea actuală din Parlament este una artificială, iar pe o asemenea coaliţie nu te poţi baza pentru a face schimbări atât de importante precum introducerea votului uninominal. Astfel comentează europarlamentarul român Siegried Mureşan aderarea a şase deputaţi la fracţiunea Partidului Democrat.

Şi potrivit analistului politic de la Bucureşti Sorin Ioniţă, ceea ce se întâmplă în prezent la Chişinău nu este decât o făţărnicie, în condiţiile în care acum câteva zile puterea se arăta deschisă la dialog.

„Acum avem o majoritate şi o coaliţie artificială în Parlamentul de la Chişinău care nu reflectă voinţa oamenilor exprimată la votul din ultimele alegeri parlamentare din 2014. Pe această coaliţie nu te poţi baza pentru a face schimbări atât de importante cum e legislaţia electorală. Dacă vreodată vor fi făcute schimbări, trebuie făcute cu sprijinul opoziţiei printr-un larg consens, după o dezbatere publică. Guvernul încearcă să schimbe rapid, înainte următoarelor alegeri legislaţia electorală, ceea ce evident ne face pe toţi să intrăm în alertă. Ne e teamă că nu o fac în interesele oamenilor, ci în interesul principalului partid aflat la guvernare”, a spus europarlamentarul Siegfried Mureşan.

„E destul de flagrantă chestiunea şi destul de jenant că o grămadă de oameni au fost ţinuţi la o consultare, inclusiv invitaţi străini, membri din Bundestag, din Parlamentul European, deci am fost ţinuţi acolo de vorbă când această mişcare se pregătea. Evident că nu le-a venit să migreze luni, presupun. E destul de pe faţă. În multe ţări, politica e făţarnică, dar parcă nu chiar atât de tare şi vizibil cum s-a întâmplat acum în Moldova. Lucrurile astea o să se întâmple mai departe, indiferent cum îi alegi pe oameni. Dacă Partidul Democrat vrea şi propune schimbarea sistemului, că vrea să cureţe clasa politică putea începe prin a-i nu îi mai lua pe oamenii ăştia”, a declarat Sorin Ioniţă, preşedinte Expert Forum, România.

Iar cât priveşte soarta proiectului despre modificarea sistemului electoral:

„Trebuie aşteptat avizul Comisiei de la Veneţia. Şi dacă Comisia de la Veneţia va da aspect negativ pe orice aspect al acestei legi, evident trebuie luat în considerare şi doi la mână. De vreme ce Republica Moldova are o serie de parteneri internaţionali, în primul rând Comisia Europeană, este categoric necesar ca schimbări de o asemenea anvergură să fie discutate. Cu atât mai mult cu cât avem de implementat un Acord de Asociere şi niciunde în acest Acord de Asociere, printre reformele care trebuie implementate în Republica Moldova, nu este introdus votul uninominal”, a spus Mureşan.

„Un Guvern neales de nimeni care vrea să facă un sistem de alegeri mai legitim şi în acelaşi timp cumpără oameni la bucată în Parlament. Deci, discuţia este practic încheiată în ceea ce priveşte legitimitatea schimbării sistemului de vot, şi moralitate, şi aşa mai departe. Măcar să o spună pe faţă: domnule, vrem să batem palma cu socialiştii şi să închidem piaţa politică. Să rămânem numai noi, două partide. De fapt, despre asta e vorba: oligopolizarea pieţii politice, împiedicarea sau ridicarea foarte mult a barierei pentru intrarea unor noi actori în politică sau în Parlament şi încercarea de a constitui majorităţi constituţionale în Parlament ca să se poată schimba şi Constituţia la un moment dat, când va fi cazul”, a adăugat Ioniţă.

Reprezentanţii Partidului Democrat nu au reacţionat niciodată la acuzaţii, menţionând de fiecare dată că acest proiect ar fi susţinut de cetăţeni.

Amintim că împreună cu cei şase ex-liberal-democraţi care au aderat ieri la PD, 14 foşti comunişti şi un ex-socialist, această formaţiune are 40 de deputaţi. Numărul transfugilor este mai mare decât al celor veniţi în baza listei electorale.

Sursa:jurnal.md

(5 accesari)