4.3 C
Chișinău
miercuri, 8 decembrie, 2021

Experţi, despre filmul cu Iaralov şi ceilalţi apropiaţi ai oligarhului Plahotniuc: „PD este o organizaţie de tip mafiot şi trebuie desfiinţat”

Must read

Comentarii recente

plahotniuc-iaralovSuntem într-un regim mafiot în care o singură persoană controlează instituţiile statului. Astfel au comentat mai mulţi experţi politici dezvăluirile făcute de unul dintre foştii angajaţi ai serviciului de securitate al controversatului afacerist Serghei Iaralov, într-un film numit „Moldova îngenuncheată”.

În producţia video care a apărut pe internet se vorbeşte despre mai multe fărădelegi în care ar fi fost implicat businessmanul, dar şi despre legătura acestuia cu Vladimir Plahotniuc.

În filmul apărut pe internet, fostul angajat din paza lui Serghei Iaralov afirmă că afaceristul ar fi ruinat mai multe bănci încă înainte să intre în atenţia publică şi s-ar afla în spatele unor omoruri de la sfârşitul anilor 90. Producţia a fost urmărită aseară şi de invitaţii emisiunii Cabinetul din Umbră, care au comentat dezvăluirile.

„Nu ştiu dacă tot ce am văzut se încadrează în noţiunea de politică, e probabil dintr-o altă categorie. Într-un stat în care instituţiile ar fi funcţionale, sigur că asta ar fi un rechizitoriu suficient de convingător”, a declarat fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţa.

„Astăzi nimeni dintre noi nu se mai simte în siguranţă, nu mai avem nicio instituţie de stat unde să te adresezi ca să ţi se facă dreptate”, a menţionat analistul politic Valentin Dolganiuc, deputat în primul Parlament.

„Suntem într-un regim mafiotic, exact asta este definiţia, când un grup restrâns de persoane, în cazul acesta chiar o singură persoană controlează instituţiile statului. Este foarte trist că acest partid democrat a degenerat totalmente, nu este organizaţie politică, este una antisistem şi trebuie desfiinţată. Poate că ar fi cazul ca şi susţinătorii acestui partid să-şi dea seama că ei, de fapt, votează o organizaţie de tip mafiot”, a spus Arcadie Barbăroşie, directorul executiv al Institutului de Politici Publice.

Solicitat de Jurnal TV, deputatul PD Sergiu Sîrbu a declarat că se abţine de la comentarii, întrucât acuzaţiile au tentă electorală.

În cea de-a doua parte a emisiunii Cabinetul din Umbră, cu dezvăluiri a venit şi primarul de Bălţi Renato Usatîi. Într-o intervenţie telefonică, liderul formaţiunii Partidul Nostru a vorbit despre rolul său în ancheta în care este vizat asasinul moldovean Vitalie Proca. Usatîi nu a oferit detalii, însă a declarat că Vladimir Plahotniuc încearcă să şteargă urmele în acest caz.

„Există un dosar în România, dosarul killerului Proca, unde eu am statut de martor. Proca a sunat la Chişinău şi a zis că nu mai vrea să tacă, „îi torn pe toţi”. Este clar pentru lumea de la Bucureşti că Plahotniuc îşi şterge urmele şi face tot posibilul ca să-l pună pe Proca la puşcărie să tacă”, a spus Usatîi.

Renato Usatîi a mai menţionat că anumiţi funcţionari moldoveni ar fi făcut presiuni asupra lui Vitalie Proca, arestat în România, pentru ca acesta să facă depoziţii false.

„Acum câteva luni a apărut interviul lui Proca, care spune că persoane influente din Chişinău au fost la el să-l toarne pe Usatîi. Este vorba, într-adevăr, de câteva persoane influente, unul dintre care ar fi domnul Rusu, consulul Ambasadei Moldovei în România”, a adăugat Usatîi.

Vladimir Plahotniuc nu a răspuns la telefon pentru comentarii. Solicitat pentru o reacţie, serviciul de presă al Ministerului de Externe de la Chişinău a îndemnat reporterul Jurnal TV să trimită o scrisoare oficială, la care nu a parvenit un răspuns deocamdată.

Amintim că Vitalie Proca a fos arestat la Bucureşti după ce a tras câteva gloanţe într-un tânăr român pe care l-a confundat cu un interlop. Proca a atentat şi la viaţa bancherului rus Gherman Gorbunţov, care l-a acuzat pe Renato Usatîi că a pus la cale crima, învinuiri pe care acesta le-a respins.

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri