16.6 C
Chișinău
marți, 27 septembrie, 2022

Expert economic: Republica Moldova este un stat pe marginea prăpastiei şi riscă să fie lovită de foame

Must read

Comentarii recente

saracieRepublica Moldova este un stat pe marginea prăpastiei şi riscă să fie lovită de foame, dacă autorităţile nu vor întreprinde măsuri urgente de redresare a economiei.

Este opinia doctorului în ştiinţe Gheorghe Costandache, care a prezentat astăzi un studiu privind realităţile social-economice din ultimii ani. S-a ajuns în această situaţie din cauza corupţiei excesive şi a jafului de miliarde din sistemul bancar, menţionează expertul economic.

Gheorghe Costandache afirmă că veniturile mici ale populaţiei, corelate cu preţurile în continuă creştere, ar putea avea efecte dezastruoase în următorii ani. Potrivit expertului, potenţialul de creştere economică al ţării noastre va fi erodat în următorii ani, din cauza delapidărilor de peste 13 miliarde de lei la BEM, Banca Socială şi Unibank.

Statul ne-a condamnat la sărăcie, după ce a transformat creditele acordate de Banca Naţională celor trei bănci în datorie de stat. Acest lucru va pune presiune pe bugetul public încă ani buni înainte. În acelaşi timp, corupţia instituţională a lăsat o amprentă semnificativă asupra economiei naţionale, afirmă Gheorghe Costandache. Expertul a estimat că, în ultimii şase ani, funcţionarii de stat au încasat mită în valoare de circa 28 de miliarde de lei.

„Cifra de 28-30 miliarde este calculul estimativ în toată perioada 2009-2015, dacă observaţi, odată cu preluarea puterii de către coaliţia pro-europeană. Nu vreau să supăr pe nimeni, dar asta arată cifrele”, a declarat Costandache, accentuând că acesta este unul dintre motivele care îi ţin pe investitorii străini departe de ţara noastră.

În studiul său, expertul a abordat şi problema economiei subterane. Pentru că autorităţile par a fi incapabile să ia urma banilor care se învârt în sectorul informal, statul pierde anual zeci de miliarde de lei.

Potrivit estimărilor lui Gheorghe Costandache, economia subterană ar constitui în prezent 65 la sută din Produsul Intern Brut şi ar însuma în total 70 de miliarde de lei.

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri