22.2 C
Chișinău
joi, 18 august, 2022

Expert de la Varşovia: UE este acum în retragere în R. Moldova din cauza clasei politice care a eşuat faţă de proiectul european

Must read

Comentarii recente

ueUniunea Europeană este acum în retragere în Republica Moldova din cauza clasei politice care a eşuat faţă de proiectul european. Este opinia expertului polonez Marek Marszalek, manager de Programe pentru România şi Moldova din cadrul Institutului de Studii Est-Europene de la Varşovia.

„UE e într-un fel în retragere în acest moment, dar asta se întâmplă din cauza clasei politice care a eşuat faţă de proiectul european. Dar eu cred şi sper că lucrurile se pot reface şi că se poate pune la cale direcţia către Vest şi către democratizare, în aşa fel încât oamenii să se simtă actori mai implicaţi în politică şi în supremaţia statului de drept, care este lucrul cel mai de bază. Şi cu asta să sperăm că vine şi îmbunătăţirea nivelului de viaţă. Asta e o problemă foarte mare în Republica Moldova. Se vede clar lipsa de bani, lipsa de motivaţie şi de scopuri”, a declarat Marek Marszalek într-un interviu pentru Europa Liberă.

Expertul de la Varşovia a adăugat că este important ca autorităţile de la Chişinău să-şi declare clar opţiune proeuropeană, dar şi să întreprindă acţiuni concrete în acest sens.

„Politicienii moldoveni trebuie să arate că sunt şi ei pro-europeni. Acesta e mesajul clar care trebuie transmis. Acum există o mare ambiguitate. Dacă vor în direcţia europeană, atunci trebuie să declare clar că vor şi trebuie să vedem şi acţiuni în această direcţie din partea lor”, a spus Marek Marszalek.

În acest sens este nevoie de acţiuni privind consolidarea statului de drept, de democratizare, dar şi de implicare a societăţii civile în crearea politicilor, a accentuat expertul polonez.

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri