Oligarhul Vladimir Plahotniuc este cercetat penal în România! Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) de la Bucureşti a deschis dosar penal, în care este vizat şeful PD, sub aspectul săvârşirii de constituire a unui grup infracţional, şantaj, înşelăciune şi spălare de bani.

Jurnal TV a intrat în posesia unei ordonanţe în acest sens, care a fost făcută publică în cadrul unei ediţii speciale a Cabinetului din Umbră.

Ordonanţa este semnată pe 17 aprilie de procurorul român Raluca Negulescu, care a dispus începerea urmăririi penale în urma unei sesizări depuse de Veaceslav Platon la 3 august 2016. „În plângerea penală sunt vizate mai multe personaje din anturajul lui Plahotniuc: Candu, Iaralov şi alţii din gaşca lor”, a menţionat jurnalistul Val Butnaru.

„Sesizarea îl priveşte pe numitul Vladimir Plahotniuc om politic şi cetăţean al Republicii Moldova, motivat de faptul că acesta ar deţine şi cetăţenia română, însă sub o altă identitate”, se arată în ordonanţă.

„Astfel, se arată că în cursul anului 2011, între Platon şi Plahotniuc s-au purtat negocieri în legătură cu preluarea, prin persoane interpuse de ambele părţi, a unor acţiuni ale unor bănci şi societăţi comerciale înregistrate pe teritoriul RM: Victoriabank, Banca de Economii, ASITO, Victoria-Asigurări şi Alfa Engineering, negocieri care s-au concretizat cu încheierea a două tranzacţii finale: o tranzacţie principală publică (încheiată în scris la data de 02.12.2011, prin persoane interpuse, în Amsterdam) şi o altă tranzacţie secretă (care nu a fost încheiată în scris şi care a avut în vedere desemnarea persoanelor interpuse). Începând cu luna noiembrie 2013, după revocarea din funcţie a preşedintelui Victoriabank, Consiliul de administraţie al BNM a decis ca unii acţionari deţineau cota substanţială a capitalului social, fără permisiunea BNM, astfel încât faţă de acest grup de persoane au fost aplicate mai multe măsuri de suspendare a interzicerii drepturilor aferente unui acţionar, inclusiv li s-a impus obligaţia înstrăinării acţiunilor deţinute în termen de 3 luni, ceea ce s-a realizat, în sensul că s-au vândut acţiunile la bursa de valori, la o valoare mult diminuată”, se spune în document.

Platon s-a plâns procurorilor români că, deşi au fost formulate mai multe cereri şi plângeri penale adresate instituţiilor competente din RM, acestea au rămas fără rezultat, el, dar şi persoane apropiate lui fiind supuse unor numeroase acţiuni de intimidare realizate de către autorităţile RM, inclusiv proceduri judiciare penale în cadrul cărora s-au efectuat arestări, percheziţii, măsuri de supraveghere tehnică, în scopul recuperării activelor la un preţ subevaluat de către Plahotniuc, prin persoane interpuse.

„Platon precizează că toate aceste acţiuni au fost realizate prin intermediul BNM şi a organelor de urmărire penală din RM, determinate de către Plahotniuc, care şi-a exercitat influenţa sa asupra persoanelor cu atribuţii din cadrul acestor instituţii, iar ulterior în cursul anilor 2014 şi 2015, în contextul unor întâlniri dintre Platon şi Plahotniuc, direct cât şi indirect, prin intermediul altor persoane interpuse, ultimul l-ar fi şantajat pe primul, solicitând clasarea dosarelor penale ale lui Platon şi ale apropiaţilor săi în schimbul unor declaraţii notariale cu conţinut nereal date de către Platon (referitor la tranzacţia secretă sus-indicată)”, se mai spune în ordonanţa procurorului DIICOT.

Sursa:jurnal.md




Urmăriţi aici emisiunea:

(58 accesari)