1.6 C
Chișinău
miercuri, 7 decembrie, 2022

Artiştii, despre scandalul de la „Buciumul”

Must read

Comentarii recente

Central_Tudor-TataruColegii de breaslă ai regretatului Tudor Tătaru consideră că familia acestuia nu merita să fie alungată de la Centrul de Creaţie

La opt luni de la trecerea în neființă a lui Tudor Tătaru, la Centrul de Creaţie „Buciumul”, la cârma căruia regretatul om de artă a stat vreme de 21 de ani, s-a declanșat un adevărat scandal. Fiica regizorului acuză Primăria Chișinău că vrea să-l dărâme şi să amplaseze acolo un supermarket. Viorica Tătaru locuieşte împreună cu familia în incinta „Buciumului” și își dorește să continue munca tatălui ei. La rândul său, Primăria susţine că studioul este o „întreprindere municipală”, iar pentru a pune lucrurile pe roate, au numit un nou director.

După ce a decedat tatăl său, Viorica Tătaru s-a mutat împreună cu soţul şi cei trei copii la studioul „Buciumul”, pentru a putea continua „afacerea părintelui său”. Însă de curând aceasta a aflat că Primăria Chişinău a numit un nou administrator, iar cel care a venit la conducerea „Buciumului” a pus pază la uşă şi i-a dat familiei lui Tudor Tătaru un termen de 10 zile ca să plece de pe teritoriu.
Cu toate că fiica regretatului regizor spune că Primăria vrea să distrugă Centrul de Creaţie pentru a construi în loc un supermarket, autorităţile locale resping acuzaţiile.
„Acolo numai Centru de Creaţie nu e! La studioul „Buciumul”, domnul Tătaru şi-a făcut gospodărie, iar familia acestuia nu înţelege că, după decesul lui, ei se află pe un teritoriu străin. Nu este adevărat că pe acel teren urmează să fie construit un centru comercial!”, susţine Vadim Brânzaniuc, şeful Serviciului de presă al Primăriei Chişinău.
Acum familia lui Tudor Tătaru susţine îşi va face dreptate în instanţa de judecată.
Colegii de breaslă ai regretatului regizor sunt revoltaţi de situaţia creată la „Buciumul”. Într-un sondaj realizat de APROPO, aceştia susţin că familia celui care le-a fost prieten nu merita să fie alungată de pe teritoriul studioului.

Maria Stoianov vine cu un sfat pentru fiica lui Tudor Tătaru

„Într-un pustiu, unde sunt atâtea hiene și lupi, ar trebui să rămână o oază îngrădită a culturii noastre. Trăim într-o societate unde totul se vinde. Dacă frații noștri, în care credem și pe care i-am ales, ne mănâncă de vii, la ce să mai sperăm?
Pe parcursul anilor, la „Buciumul” s-au desfăşurat manifestări culturale, de importanță națională, pragul acestui studiou l-au trecut numeroși demnitari străini.
Cu toată dragostea mea față de țară, de neam, de cultură, văd o singură rezolvare în această situație. Cum în Moldova totul se vinde și se cumpără, o sfătuiesc pe Viorica să se vândă unui partid politic ori unui oligarh, fie el de acasă ori din străinătate. Astfel, cu siguranță va putea rămâne la cârma „Buciumului”.
Pe cei de la Primărie i-aş întreba cu ce au contribuit pentru oamenii de cultură care au lucrat la „Buciumul”?! Viorica este susținută de numeroși artişti, care vor să-i fie alături și să o ştie şi în continuare la „Buciumul”. Ea este descendenta lui Tudor Tătaru şi poate să-l înlocuiască. Îmi pare rău pentru situaţia în care s-a pomenit toată familia regretatului artist”, afirmă compozitoarea.

„Nu trebuiau alungaţi ca pe câini”

„Trebuie să stimăm faptele şi memoria regretatului Tudor Tătaru. El nu a privatizat și nici nu a luat ilegal măcar un metru pătrat din spațiul „Buciumului”. Dacă e să ne uităm în actele pe care le deține Primăria Chișinău, vedem că totul e în regulă, nimic nu a dispărut de la „Buciumul”.
Trebuie să apreciem munca acestui mare artist. Astăzi au rămas urmașii lui, care au lucrat la „Buciumul” şi care i-au fost alături în toți acești ani. Copiii lui au crescut acolo.
A venit un nu știu cine în locul regretatului regizor și nu se uită la nimic! Nu-l interesează nici numele lui Tudor Tătaru și nici ce s-a păstrat până în zilele noastre la acest studio datorită lui. Pe noul director nu-l interesează nici familia regretatului artist. Aici vorbesc de soția sa, care a făcut atâtea mese pentru toţi ambasadorii care au fost în ţara noastră.
Nu mi se pare corect să-i ignorăm pe membrii familiei regretatului artist. Nu trebuiau daţi afară ca pe câini. Dacă soția lui Tudor Tătaru lucra în calitate de bucătăreasă, trebuiau s-o lase să-și continue munca. E valabil şi în cazul fiicei artistului”, susţine Anatol Latîşev.

Zinaida Bolboceanu susţine candidatura Vioricăi la funcţia de director

„Cred că directorii nu se numesc așa, pur și simplu, ci trebuiesc selectaţi prin concurs. Dacă deja a fost numit un înlocuitor al lui Tudor Tătaru, fără concurs, deja nu miroase a bine! Fiica lui Tătaru are trei copii mici și nu pot s-o dea afară astfel. Ea a crescut la „Buciumul” și, la maturitate, a lucrat acolo. Aici cei de la Primărie ar trebui să fie atenţi, căci nu poți să arunci în stradă o familie cu copii minori.
În acel spațiu, care este destul de mare, li se poate oferi şi lor un locuşor, măcar până se vor pune pe picioare.
Știu că Viorica are studiile necesare și deci are tot dreptul să participe la concurs pentru a deține funcția de director. Studioul ar trebui să-și continue activitatea, iar fiica regretatului Tătaru este capabilă ca să stea la cârma lui”, este opinia vedetei.

„Fiica lui Tudor Tătaru merită susţinută”

„Tudor Tătaru a depus mult suflet în „Buciumul” şi a realizat acolo lucruri frumoase. Știu că el își dorea să mai facă nişte filme, am văzut chiar şi scenariile pe biroul lui.
Fiica ar fi putut duce mai departe munca tatălui. Ar trebui s-o susţinem ca să poată continua proiectele regretatului regizor.
În ultima perioadă, maestrul nu putea să mai facă nimic pentru „Buciumul” căci nu primea niciun ajutor din partea Primăriei. A încercat să se descurce de unul singur, dar vă dați seama că i-a fost foarte greu. Iar lucruri mari cu bani puțini nu poți să faci. E foarte urât ceea ce se întâmplă acum şi sper ca acest conflict să se aplaneze cât mai curând, căci Tudor Tătaru nu merită așa ceva”, ne-a spus Igor Cuciuc.

Sursa:apropomagazin.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri