-0.8 C
Chișinău
marți, 7 februarie, 2023

Ex-șef ANRE: Scopul principal al Gazprom în Republica Moldova nu este legat de aprovizionarea cu gaze, ci de finanţarea Transnistriei

Must read

Comentarii recente

Scopul principal al Gazprom în Republica Moldova nu este legat de aprovizionarea cu gaze, ci de finanţarea Transnistriei.

Potrivit Infotag, opinia a fost exprimată, vineri, de fostul director al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Victor Parlicov, la dezbaterea publică cu genericul „Securitatea energetică a Uniunii Europene şi a Republicii Moldova: lecţii reciproce”.

„Nu aveam nicio îndoială că contractul cu Gazprom va fi semnat şi aici chestiunea principală nici măcar nu se referă la imagine, ci, mai degrabă la menţinerea mecanismului de susţinere a regiunii transnistrene prin livrări gratuite de gaze. Dacă nu există contract cu Moldovagaz şi cineva preia aprovizionarea malului stâng al Nistrului, va fi o tragedie, o catastrofă – atât de natură economică, cât şi socială”, a spus expertul.

Potrivit lui, livrările de gaze către Moldova de la Gazprom nu sunt deloc despre afaceri, ci despre finanţarea Transnistriei.

„Aceasta este o sarcină pusă în faţa concernului Gazprom de Kremlin. Şi nu există un instrument mai bun pentru păstrarea iluziei statalităţii, a unei independenţe definitive a malului stâng al Nistrului. Rusia nu a găsit nicio altă modalitate de a sprijini Transnistria”, a spus Parlicov.

El a menţionat că „dacă Moldova ar găsi posibilitatea aprovizionării cu gaze nu de la Gazprom, aceasta ar face Transnistria extrem de vulnerabilă, ceea ce Rusia nu-şi poate permite”.

„De aceea, Transnistria a fost partea slabă a Federaţiei Ruse în negocierile cu Moldova şi, dimpotrivă, partea tare a negociatorilor moldoveni”, a spus expertul.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri