-0 C
Chișinău
miercuri, 30 noiembrie, 2022

Europarlamentar, după o întrevedere cu Leancă: „Aşteptăm ca recomandările Comisiei de la Veneţia să fie PE DEPLIN implementate; Nerespectarea avizului va atrage semne de întrebare”

Must read

Comentarii recente

Parlamentul European aşteaptă de la guvernarea RM să respecte şi să implementeze pe deplin recomandările Comisiei de la Veneţia în privinţa sistemului electoral. Dezideratul a fost exprimat de europarlamentarul Siegfried Mureşan, în cadrul unei întrevederi cu proaspătul vicepreşedinte al Parlamentului, Iurie Leancă.

„L-am primit acum la Parlamentul European pe vicepreşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Iurie Leancă. I-am transmis că aşteptăm ca recomandările Comisiei de la Veneţia să fie pe deplin implementate de către autorităţi pentru a putea aloca asistenţa macrofinanciară de 100 de milioane de euro”, a spus europarlamentarui.

„Nerespectarea avizului Comisiei de la Veneţia şi schimbarea intempestivă a legislaţiei electorale vor atrage, din păcate, semne de întrebare despre respectarea standardelor democratice în Republica Moldova”, a adăugat Siegfried Mureşan.

Precizăm că, potrivit Reuters, experţii Comisiei de la Veneţia au ajuns la concluzia că planul guvernării de la Chişinău de a schimba sistemul electoral este „inoportun”. Potrivit documentului citat de Reuters, dar care încă nu a fost dat oficial publicităţii, propunerea de modificare a sistemului electoral stârneşte îngrijorări din cauza riscului ca sistemul electoral propus să ducă la o influenţă nejustificată din partea intereselor politice sau de afaceri în viitorul Parlament, dar şi din cauza faptului că au existat puţine consultări relevante pe tema reformei sistemului electoral.

În cele ce urmează, Comisia de la Veneţia se va întruni într-o sesiune plenară pe 16 iunie pentru a analiza opinia experţilor şi a o adopta sau nu.

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri