14.2 C
Chișinău
duminică, septembrie 26, 2021

Europarlamentar, despre schimbarea sistemului electoral în RM: „Dintre marile îngrijorări ale Comisiei de la Veneţia, niciuna nu a fost rezolvată încă în mod final şi convingător”

Must read

Comentarii recente

Autorităţile de la Chişinău nu au reuşit să implementeze într-un mod convingător niciuna dintre recomandările din avizul Comisiei de la Veneţia, afirmă europarlamentarul Siegfried Mureşan. Oficialul european a reiterat că Republica Moldova nu va primi prima tranşă din asistenţa macrofinanciară de 100 de milioane de euro, dacă nu vor fi îndeplinite condiţiile stabilite de Parlamentul European.

„Comisia de la Veneţia a avut nouă mari îngrijorări şi puncte pe baza cărora nu au putut să dea un aviz pozitiv. N-am văzut o consultare amplă, serioasă cu opoziţia privind modificarea legislaţiei electorale, nu am văzut redresat riscul privind independenţa parlamentarilor şi limitarea posibilităţilor de luare de influenţă asupra parlamentarilor în exercitarea mandatului, nu am văzut dovezi convingătoare legate de finanţarea partidelor politice sau de reprezentarea femeilor în viitorul Parlament”, a declarat Siegfried Mureşan la Europa Liberă.

„Deci, realitatea este că din marile îngrijorări ale Comisiei de la Veneţia niciuna nu a fost rezolvată încă în mod final şi convingător”, a adăugat europarlamentarul.

Deputatul european s-a referit la declaraţiile vicepremierului Iurie Leancă, precum că primul pachet de condiţii ar fi fost îndeplinit în totalitate de către guvernare şi că prima tranşă din partea UE ar putea să fie plătită în martie.

„Decizia legată de eliberarea asistenţei macrofinanciare este luată de către Comisia Europeană pe baza condiţionalităţilor comunicate anul trecut şi doar Comisia Europeană e cea care ne va spune când condiţiile sunt îndeplinite. Nici eu nu vă pot spune ceva şi nici autorităţile de la Chişinău nu pot vorbi în numele Comisiei Europene. Deci, deîndată ce vom auzi de la Comisia Europeană că banii vor veni, doar atunci vom avea certitudinea”, a menţionat Siegfried Mureşan.

„Banii vor veni când condiţiile vor fi îndeplinite şi banii ar fi venit deja de mult timp, dacă Guvernul nu ar fi luat acele măsuri legate de legislaţia electorală. Eu vreau ca banii să ajungă cât mai repede la cetăţeni. (…)dacă dai Guvernului 100 de milioane, trebuie să ai încredere în acel Guvern”, a mai spus europarlamentarul.

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri