16.6 C
Chișinău
marți, 27 septembrie, 2022

Eşec pentru Guvernul Filip: După scrisoarea congresmanilor din SUA, FMI amână discuţiile privind programul cu RM

Must read

Comentarii recente

filip plahotniucEşec pentru Guvernul condus de Pavel Filip. Consiliul Director al FMI nu a luat ieri în discuţie programul de finanţare pentru Republica Moldova, anunţă fostul premier Ion Sturza. Aceasta înseamnă că Republica Moldova rămâne fără finanţare externă în anul curent, fiind vorba de circa 130 de milioane de dolari, şi cu o gaură în buget de trei miliarde de lei.

„Donatorii vor să vadă cum vor evalua procesele politice (alegerile prezidenţiale), dar şi presiunea pusă de lobbyştii anti-Plahotniuc la Washington, considerat, de unii, principalul artizan al furtului miliardului”, a declarat Ion Sturza.

Potrivit fostului premier, următoarea şedinţă este preconizată pentru sfârşitul lui noiembrie. „Veşti proaste pentru moldoveni. Se pare că nu-i merge guvernului Filip cu FMI… Ieri, 19 octombrie, Consiliul Director al FMI nu a luat în discuţie programul de colaborare cu guvernul Republicii Moldova. Motivul e plauzibil – lipsa de coordonare între Banca Mondială şi FMI pe pachetul de măsuri de reforme în următorii trei ani. Următoarea şedinţă este preconizată pentru sfârşitul de noiembrie. Evident, nu „problemele tehnice” sunt la mijloc. Donatorii vor să vadă cum vor evalua procesele politice (alegerile prezidenţiale), dar şi presiunea pusă de lobbyştii anti-Plahotniuc la Washington, considerat de unii principalul artizan al furtului miliardului”, a declarat Ion Sturza.

„Ce ar însemna aceasta? Republica Moldova rămâne fără finanţare externă în anul curent, e vorba de circa 130 de milioane USD, respectiv, şi cu o gaură în buget de trei miliarde de lei. E o sumă uriaşă, imposibil de acoperit din resurse interne, împrumuturi bancare. Pensii, salarii, investiţii. Incertă este şi finanţarea în următorii ani. S-ar putea ca efortul inuman, dar şi nelegal de a pune pe spatele oamenilor furtul miliardului (cică, o precondiţie a FMI) să fie zadarnic sau, mai bine zis, un joc bine făcut de a ascunde beneficiarii reali ai furtului secolului”, a adăugat Sturza.

„Cel mai trist scenariu posibil pentru Republica Moldova: un stat bântuit de hoţii de bani şi de viitor”, conchide fostul premier.

Guvernul nu a comentat deocamdată aceste informaţii.

Vestea că FMI amână discuţiile cu RM apare după ce, ieri, în presă a apărut scrisoarea a doi congresmani americani, David Schweikert şi Randy Weber, care au cerut Fondului Monetar Internaţional să se asigure că guvernanţii şi oligarhii de la Chişinău, implicaţi în dispariţia miliardului din sistemul bancar, nu sunt aceleaşi persoane care vor beneficia de banii contribuabililor din SUA, în condiţiile în care, în prezent, Republica Moldova negociază un nou program de finanţare.

Oficialii americani au îndemnat FMI să se asigure că banii contribuabililor americani nu sunt folosiţi pentru „salvarea” unui Guvern ai cărui membri au fost implicaţi în jefuirea poporului moldovean de un miliard de dolari. În scrisoare, congresmanii americani mai spun că Republica Moldova a fost folosită pentru spălarea a 20 de miliarde de dolari din Rusia, prin complicitatea Guvernului moldovean controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc, liderul de facto al PD.

Scrisoarea congresmanilor vine după ce, la solicitarea liderului PPDA, Andrei Năstase, în Congresul SUA a fost introdusă o rezoluţie privind „jaful secolului”. Acea rezoluţie a fost semnată, inclusiv, de Randy Weber, alături de alţi oficiali americani, prin care se cere investigarea fraudei din sistemului bancar al Republicii Moldova şi aplicarea unor sancţiuni oligarhului Vladimir Plahotniuc, precum şi altor funcţionari de stat suspectaţi de implicare în jaful secolului. Rezoluţia care a fost propusă la solicitarea lui Andrei Năstase prevede crearea unui document similar cu lista Magnitsky pentru un şir de funcţionari şi demnitari din Republica Moldova, în frunte cu oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, a declarat ieri, după ce scrisoarea oficialilor SUA către FMI a fost publicată. „Încă o veste bună de peste ocean. Cu toate încercările disperate ale finului Candu şi ale altor indivizi corupţi de a se ascunde după frunza de smochin, iată că adevărul iese, uşor-uşor, la suprafaţă. Scuzată fie-mi lipsa de modestie, însă eu, nefiind nici măcar o zi la guvernare, am reuşit să fac mai multe pentru Moldova, inclusiv, această Rezoluţie nr. 896, decât Candu, Plahotniuc şi toţi acoliţii săi în toţi aceşti, ani în care ei nu au făcut nimic altceva decât să jefuiască acest popor. Glumele ieftine şi luatul peste picior s-au terminat. Oricât ar încerca Plahotniuc şi camarila parşivă să bagatelizeze eforturile mele de a-l aduce pe Il Coordonatore în faţa justiţiei internaţionale, până scoatem ţara din captivitate, iată că numele său apare constant pe documente emise de prestigioase instituţii europene, mondiale sau americane ca APCE, FMI sau Congresul Statelor Unite ale Americii!”, a declarat Andrei Năstase.

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri