646x404 (2)A devenit de şase ori campioană naţională la lupte libere, iar recent a câştigat medalia de aur la mondiale. De zece ani, sportul este pe primul loc în viaţa Emiliei Budeanu.

Săptămâna trecută, toată presa titra: Moldova a cucerit aurul la Campionatul Mondial de Lupte din Bulgaria! Sportiva noastră a înregistrat o performanţă spectaculoasă, eliminând din joc reprezentantele Turciei, Chinei, Mongoliei şi SUA.

„Aveam emoţii şi eram nervoasă. Ştiam că fetele din ţările asiatice sunt fruntaşe în sportul feminin. Mai mult, de la turcoaică pierdusem într-un campionat anterior“, afirmă campioana, proaspăt revenită acasă. „Fii atentă, gândeşte ce faci, tu oricum eşti cea mai bună“, o încuraja antrenorul Petru Marta la fiecare pas.

„Nu-mi permit să pierd“

Sportul a intrat în viaţa Emiliei la vârsta de 10 ani, când a intrat la liceul sportiv la insistenţa tatălui său, Vasile Budeanu, luptător şi el. „Am decis să merg pe drumul lui, neştiind ce înseamnă. În primul an, mi-a fost foarte greu. Eram mică şi departe de casă, plângeam. Mult timp nu am avut rezultate bune. Am suferit şi o traumă la umăr, din cauza căreia riscam să pun capăt carierei“, îşi aminteşte tânăra.

Pe parcursul anilor, tatăl a rămas cel mai mare susţinător al ei. „Îmi spunea că trebuie să lupt pentru viitorul meu şi să am încredere în propriile forţe, că «suntem tari şi prin muncă vom ajunge departe». Am primit şi bătaie, nu zic, dar mereu l-am ascultat pe tata“, povesteşte luptătoarea.

„Am o ofertă din Azerbaidjan, dar o voi refuza. Chiar de aş primi sute de mii, acasă voi fi mai în siguranţă“ – Emilia Budeanu, campioană mondială

Prima medalie a obţinut-o în 2007, în Belarus, când a luat din start aurul. „Deşi aveam doi ani de antrenamente, mă simţeam buimacă şi fricoasă pe saltea. N-am crezut că voi ajunge prima“, spune fata, enumerând succesele ulterioare. „La cât de mult am muncit, nu-mi permit să pierd. Am şi un motto: «Ai căzut? Ridică-te şi mergi înainte»“, declară sportiva.
„Orice gram în plus înseamnă eliminare“

Emilia spune că în sport contează talentul, încrederea în sine şi tăria. Cel mai greu e să se menţină în categoria sa de greutate. „Am urmat un regim sever, uneori chiar şi apa era interzisă. Spre exemplu, înainte de Campionatul Mondial, pe 14 august, la ora 18.30, trebuia să am exact 44 de  kilograme. Orice gram în plus însemna eliminarea. Ultimele 250 de grame le-am dat jos timp de cinci ore. Plângeam şi spuneam că nu mai vreau niciun campionat“, mărturiseşte Emilia.

Printre sacrificii mai pomeneşte regimul fix şi distracţiile excluse, însă, contrar dificultăţilor, lupta îi dă energie. Pe saltea se concentrează la rezultat şi îşi vede adversarii ca pe duşmani.

Pentru victoria la mondiale, Ministerul Tineretului şi Sportului îi va acorda un premiu de 30.000 de lei şi o bursă lunară de 6.000 de lei. Până acum, primea câte 2-3.000 şi reuşea, în mare parte, să se întreţină, dar o mai ajută părinţii şi rudele.

„Cumpărăm echipamentul din banii noştri: dresuri, ghete, tricouri. Ne mai dau câte ceva, dar şorţii sunt până la genunchi şi tricourile largi. În acest an, doar chipiul mi-a fost pe potrivă. Sportivii străini au totul pregătit: de la dresuri până la geantă. Moldova e însă o ţară săracă“, regretă Emilia.

646x404Condiţii proaste, cantonamente puţine

Potrivit ei, condiţiile de antrenament sunt precare, în sălile de forţă cade tencuiala de pe pereţi, dar, deşi au prea puţine cantonamente peste hotare, sportivii noştri aduc acasă medalii. „Mulţi străini preferă să se antreneze la noi pentru că ne apreciază tehnicile şi nivelul de pregătire. Vin din România, Rusia, Ucraina, Belarus, Scoţia“, mai spune Emilia Budeanu.

Luptătoarea şi-a propus să participe la Jocurile Olimpice din 2016 şi să devină antrenor. Nu vrea să plece din ţară. „Am o ofertă din Azerbaidjan, dar o voi refuza. Chiar de aş primi sute de mii, acasă voi fi mai în siguranţă“, conchide ea. În timpul liber, fata ascultă muzică şi citeşte cărţi istorice. Mai are un frate de 9 ani, care îi va călca pe urme, şi altul de numai două luni.

Emilia Budeanu

Vârsta: 19 ani

Locul naşterii: Chişinău

Studii: absolventă a Liceului republican internat cu profil sportiv din Chişinău, studentă la Universitatea de Educaţie Fizică şi Sport (specialitatea: antrenor de lupte)

Performanţe: în top zece la campionatele europene şi mondiale de lupte libere în anii 2011 şi 2012. Locul doi la Campionatul European de Lupte din Macedonia (2013) şi medalia de aur la Campionatul Mondial de Lupte din Bulgaria (2013). De şase ori campioană a Republicii Moldova (2008-2013). Locul întâi la Turneul Internaţional „Invită Nicolae Oriol“ (2013).

Sursa: adevarul.ro/moldova/

(256 accesari)