-0.8 C
Chișinău
sâmbătă, 28 ianuarie, 2023

Embargoul: Război nedeclarat sau condiție de modernizare a gândirii economice, de Gheorghe COSTANDACHI

Must read

Comentarii recente

foto: jurnal.md

Embargoul – condiție de modernizare a gândii economice moldovenești

Tentativa de gâtuire economică a Moldovei de către Rusia a eșuat. Se zice că năpasta nu vine nicio dată de una singură. Nu este de ajuns că de 3 ani continuă războiul de redistribuire a zonelor de influență economică, criza politică mocnește, societatea este dezbinată, cronic se duce o lupta între oligarhi  pentru a rupe ce e mai bunișor din averea publică, că, pe capul moldovenilor, să cadă ca din cer și războiul economic cu Rusia.

Ca nici o dată moldovenii au nevoie de unitate și de o consolidare pentru a opune rezistență și a identifica soluții și contraargumente.  Ca să lăsăm la o parte sentimentele negative și pornind de la teza că, tot ce se întâmplă este spre bine, embargo-ul rusesc la produsele vinicole și divinuri vine cu un aspect pozitiv, care impune Moldova să evalueze corect relațiile comerciale. Astfel spus, dacă în anul 2006 nu au fost scoase lecțiile respective, acum moldovenii sunt obligați să se învețe o dată pentru toată viața, să schimbe natura gândirii de formare și administrare a relațiilor comerciale și economice.

Comportamentul economic al Rusiei, în relațiile comerciale cu Moldova, întrec orice reguli prevăzute de Organizația Mondială a Comerțului, membri ai cărei sunt ambele țări. Este clar că în toate acțiunile Rusiei, față de Moldova, se observă cu ochiul neînarmat aplicarea standardelor duble. Toate acțiunile șefului Rosspotrebnadzor-lui  rusesc, din ultimul timp, nu reflectă voia personală profesională ca funcționar, ci voințele politice ale Kremlinului. Despre aceasta ne vorbesc și toate celelalte evenimente, care au avut loc în relațiile dintre Rusia și Moldova. Sosirea de două ori a lui Rogozin, care a transmis mesajul politic de la Kremlin, patriarhul Rusiei, care practic a transmis același mesaj, și, desigur toate declarațiile din ultimul timp a medicului șef a Rusiei.

De data aceasta Moldova nu este una singură în fața năpastei economice, impusă de Rusia ca în anul 2006, când comuniștii au provocat embargoul și l-au pierdut.

În concluzie, Rusia neavând pârghii geomilitare de influență, aplică cele care sunt la dispoziție – economice, însă strict cu caracter politic.

Care sunt riscurile principale ale Moldovei în relațiile comerciale cu Rusia?

În total avem patru mari riscuri cu caracter economic legate de Rusia.

Primul este legat de exporturile de vinuri și băuturi cu conținut de alcool  moldovenești în Rusia. Aceasta deja este o faptă consumată. Embargoul la vinurile moldovenești din anul 2006 a fost provocat artificial de guvernarea comunistă. Atunci Moldova deținea puțin peste 60% din piața de vinuri din Rusia. După impunerea embargoului din 2006, producătorii autohtoni au fost lăsați în voia sorții de către acel guvern, înregistrând pierderi, în așa proporții, că unii din ei, nici până în prezent nu și-au revenit economic. Embargoul impus Moldovei de Rusia zilele trecute este altfel primit de producătorii moldoveni. Moldova este susținută de toate țările europene și de guvern.

Al doilea ține de exportul produselor agricole din Moldova. Amintim că volumul exportului de produse agricole moldovenești în Rusia întrece pe cel al vinurilor de peste două ori. Ca și cu vinurile vedem aici același scenariu. O etapă de pregătire cu scrisori și diferite plângeri față de calitatea produselor agricole moldovenești. Mai apoi la 12 septembrie Ministerul agriculturii primește câteva avertizări. În următoarele zile va urma interzicerea propriu zisă a exportului produselor agricole din Moldova spre Rusia.

Al treilea este legată de livrarea gaze naturale rusești spre Moldova. Ce măsuri ar putea Rusia impune în acest caz? Una ar fi majorarea prețurilor la această resursă strategică din punct de vedere energetic. O altă măsură ar fi sistarea exportului de gaze spre Moldova. Și într-un caz și în altul Rusia va inventa destule argumente să impună așa măsuri moldovenilor. Încă o măsură dură ar putea fi ca Rusia să ceară achitarea imediată a datoriilor istorice care sunt mai mari de două miliarde de dolari SUA. În toate aceste acțiuni apare amprenta politică cu reflecțiile spre regiunea din stânga Nistrului, care deschis este susținută de Kremlin.

Al patrulea ține de expulzarea cetățenilor moldoveni aflați la muncă în Rusia. În prezent în Rusia, conform Rosstat-ului, se află aproximativ 350 mii de moldoveni. Majoritatea din aceștia muncesc acolo ilegal. O simplă constatare aduc. În ultimii doi ani echilibrul remitențelor de peste hotare se înclină spre Rusia.

Concluzie:

Moldova are relații cu Rusia de mai multe veacuri, care au format unele tradiții de secole. De aceea, relațiile cu Rusia, îndeosebi cele comerciale, trebuiesc administrate cu mare atenție. Aceasta nu înseamnă că Moldova trebuie să îngenuncheze și să capituleze politic  și economic sub presiunile Rusiei. Dar totodată, arta administrării relațiilor de către moldoveni, trebuie să considere cele patru riscuri, enunțate mai sus. În cele din urmă Rusia va înțelege că calea europeană aleasă de Moldova este ireversibilă. Cu toate acestea Moldova nu poate renunța la piața ruseasca. Sperăm că această constatare să fie corect înțeleasă și de unii, așa numiți actori politici ca cei din PS, PSD, PCRM și alții.

Cine va câștiga: rațiunea sau fățărnicia?

În situația formată, unii din elitele politice vor încerca să-și reconfirme pozițiile, alții să-și spele păcatele, iar ai treilea vor încerca să scoată dividende din situația precară.  De trei zile este în plină desfășurare războiul economic dus de Rusia contra Republicii Moldova. Elita politică și-a legat limba cu noduri groase, au vârât-o la conservare, tace și așteaptă cine primul va scoate capul.

Două dintre cele mai contradictorii, cu poluri opuse, deja și-au transmis mesajele și atitudinea față de situație, iar ceilalți urmăresc a cui mesaj va fi mai tare ca mai apoi să se alipească. Tace Ghimpu și PL, Lupu (Plahotniuc) și PD, Reformatorii PL tot tac, tace și Dodon cu socialiștii, tac și cei care nu sunt în Parlament, o puzderie de partiduțe.

Majoritatea țărilor vecine și-au exprimat indignarea față de acțiunile economice dușmănoase ale rușilor față de Moldova, inclusiv a urmat susținerea unor țări din Uniunea Europeană, a urmat Declarația Parlamentului European față de politica represivă, dușmănoasă a Rusiei către țările vecine, în legătură cu războiul economic nedeclarat de Rusia contra Moldovei, declarațiile conducerii Statelor Unite și a ambasadorilor acreditați la Chișinău. Moldova nici o dată nu a avut așa o susținere masivă din partea comunității internaționale.

Și, după toate acțiunile de susținere a moldovenilor și condamnare a acțiunilor autorităților rusești, au urmat primele două mesaje absolut contradictorii, din partea principalilor actori pe piața politică din Moldova.

În acest context, mesajul PLDM de ieri cheamă la patriotism, unitate și consolidare a societății civile, iar cel a PCRM apare ca răspuns la cel al PLDM și unul de susținere a războiului economic a Rusiei contra Moldovei, aruncând grave acuzații contra producătorilor autohtoni, astfel acest partid manifestând un act de trădare fățarnică față de stat și popor în întregime. Sunt de părere că comuniștii simt frustrările sale în raport cu embargoul din anul 2006, când ei nu au fost în stare să administreze acea situație și au pierdut totalmente lupta economică de atunci, aruncând domeniul vitivinicol al Moldova în urmă cu mulți ani.

Cred, după ce vor vedea cine e mai mare și mai tare și luând în considerare susținerea masivă a occidentului, ceilalți actori politici și societatea se va coagule în jurul unei ideii de europenizare, care de altfel comuniștii au fost cei, care au inițiat-o ca mai apoi s-o abandoneze și s-o trădeze.

P.S. Ce ar putea zgudui elita politică de la Chișinău să renunțe de la vectorul european? Evident este una: Moldova are nevoie de dezvoltare social-economică și nu de șocuri, iar situația este de așa natură că, atât societatea, cât și elitele politice sunt obligați să-și manifeste fața adevărată.   

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

1 COMENTARIU

  1. Este bine, dar era si mai bine daca Leanca si papusele ar lua sa se invete de la asa studii si cercetari de-ale autorului. Mai ales pentru Dodn si Pavlicenco.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri