23.2 C
Chișinău
luni, 26 septembrie, 2022

Elena Grițco: Reprezentanți ai Comisiei de la Veneția, sceptici în privința necesității modificării sistemului electoral în Moldova

Must read

Comentarii recente

comisia de la venetiaComisia de la Veneția este sceptică în privința necesității modificării sistemului electoral în Moldova, fie el uninominal sau mixt. Despre aceasta au declarat vicepreședintele Comisiei de la Veneția, Thomas Markert, și șeful Departamentului Alegeri și Partide Politice, Pierre Garrone, în cadrul întrevederii cu membrii delegației „Partidului Nostru”, care se află în aceste zile la Strasbourg. Anunțul a fost făcut de vicepreședintele „Partidului Nostru”, Elena Grițco, pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, delegația „Partidului Nostru” a transmis reprezentanților Comisiei de la Veneția declarația, semnată anterior de șase partide politice de opoziție, prin care se arată împotriva oricăror modificări ale sistemului electoral în Moldova.

„Credem că opinia Comisiei de la Veneția va fi aceiași, ca și în 2013, când a dat aviz negativ la proiectul de lege privind modificarea legislației electorale în baza sistemului mixt”, mai menționează vicepreședintele „Partidului Nostru” în postarea sa.

UNIMEDIA amintește că la 6 martie, liderul democraților, Vladimir Plahotniuc, a anunțat  despre schimbarea sistemului electoral și anume alegerea deputaţilor în circumscripţii uninominale.

 Inițiativa a fost criticată de majoritatea formațiunilor police, care și-au exprimat dezacordul privind inițiativa guvernării de a schimba sistemul electoral.

Ulterior, șeful statului  Igor Dodon a venit cu un proiect de alternativă celui propus de PDM. Igor Dodon propune implementarea sistemul electoral mixt pentru Moldova. Astfel, 51 de deputați să fie aleși pe listă de partid, iar restul pe liste din circumscripții. Totodată, președintele țării dorește ca o pătrime dintre deputați să fie din Transnistria și diasporă.

Sursa:unimedia.info

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri