Electorala 2018, primul raport de observare: „Silvia Radu a utilizat abuziv resursele administrative”

După o perioadă de monitorizare, Misiunea de Observare Promo-LEX a lansat primul raport privind alegerile locale din 20 mai.

Observatorii au semnalat mai multe încălcări, în special, cazuri de obstrucționare a activității observatorilor Promo-LEX, cazuri ce pot fi calificate drept oferire de cadouri în perioada electorală și de utilizare a resurselor administrative, încălcări ale legislației privind raportarea financiară.

,,În contextul activităților de promovare politică,electorală au fost identificate situații ce ar indica asupra utilizării abuzive a resurselor administrative: în contextul colectării semnăturilor de susținere a Silviei Radu și în cazul campaniei de promovare a candidatului PD din c. Volovița. Suplimentar, observatorii Promo-LEX au raportat alte cel puțin două cazuri ce pot fi calificate drept oferire de cadouri în perioada electorală, în ambele fiind implicat candidatul desemnat de PSRM pentru funcția de primar al mun. Bălți și Fundația de binefacere a Primei Doamne Din Suflet”, au raportat observatorii.

Totodată, misiunea de observare a constatat că candidații independenți sunt tratați în mod inechitabil.

Promo-LEX reiterează necesitatea de a obliga, după exemplul alegerilor prezidențiale, pe toți candidații pentru funcția de primar să prezinte semnături în susținerea sa, și nu doar pe cei independenți. De asemenea, în opinia Asociației pentru Chișinău și Bălți semnăturile solicitate sunt exagerate ca număr, comparativ cu numărul de semnături ce urmează a fi colectate de către candidații la funcția de deputat în circumscripții uninominale. Regretabil este și faptul că femeile nu beneficiază de avantaje în colectarea semnăturilor – în comparație cu alegerile parlamentare. În contextul alegerilor locale noi din 20 mai 2018, Promo-LEX a monitorizat, inclusiv, cazurile de discurs instigator la ură, sexist și instigare la discriminare în mesajele concurenților, precum și alte forme de intoleranță manifestate public.

Potrivit Promo-LEX, candidatul PSRM Ion Ceban a făcut uz de discurs instigator la ură.

Misiunea a mai raportat că după înregistrarea în calitate de candidați în alegeri, cel puțin doi dintre aceștia, Ion Ceban – PSRM și Reghina Apostolova – Partidul lui Şor, au efectuat cheltuieli pentru activități electorale estimate la 160 441 de lei: PSRM – 151 703 de lei, PPȘ – 8 738 de lei.

Totodată, Promo-LEX semnalează că nici un concurent electoral nu și-a deschis cont Fond electoral, prezumând încălcarea legislației prin efectuarea cheltuielilor în afara contului “Fond electoral”. Către 17 aprilie 2018 CEC nu a publicat niciun raport financiar al concurenților electorali – partide politice.

Activitatea Misiunii de Observare a Alegerilor se desfășoară pe durata perioadei electorale prin implicarea a opt observatori pe termen lung (OTL) în toate circumscripțiile electorale constituite pentru alegerile locale noi din 20 mai 2018.

Sursa:jurnal.md

(22 accesari)

Related Posts

Corupție

Contrabandă cu tutun prin poșta diplomatică a Ministerului de Externe

Corupție

Percheziții matinale la vama Sculeni: polițiștii reținuți și-ar fi făcut „afacere” din pandemie

Corupție

Certificate de vaccinare false. Nemerenco: avem nume de medici, asistenți medicali, centre de sănătate în care această afacere a fost pusă pe roate

Corupție

Cum făcea contrabandă un șef al Poliției de Frontieră din Republica Moldova. Ancheta, pornită după lansarea a mii de pachete de țigări dintr-un deltaplan

Corupție

Alina Radu s-a retras din Comitetul Consultativ Independent Anticorupție

Corupție

ANI: Primar PAS depistat cu incompatibilitate și un conflict de interese

Nu există comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *