20 C
Chișinău
sâmbătă, 1 octombrie, 2022

Efectele protestului: CEC va solicita instituţiilor de învăţământ să examineze înregistrarea la reşedinţă a studenţilor şi elevilor cu drept de vot

Must read

Comentarii recente

protest-la-cec-studentiComisia Electorală Centrală va solicita administraţiei instituţiilor de învăţământ să examineze posibilităţile de înregistrare la reşedinţă a studenţilor şi elevilor cu drept de vot, astfel încât aceştia să poată participa la cel de-al doilea tur de scrutin prezidenţial, prezentându-se la secţiile de votare deschise în localitatea în care se află universitatea ori colegiul în care învaţă.

Decizia vine ca urmare a întrevederii membrilor CEC cu reprezentanţii unui grup de tineri, care au protestat astăzi în faţa instituţiei, cerând ca elevii şi studenţii să poată vota în localităţile în care îşi fac studiile şi fără să deţină reşedinţă.

Şefa CEC, Alina Russu, a precizat că acest lucru nu este posibil şi că prevederile în acest sens aplicate la scrutinul din 2014 se referă doar la alegerile parlamentare.

„În momentul în care CEC a sesizat acest fapt, ca urmare a recentelor modificări şi completări operate la Codul electoral, am informat studenţii şi elevii cu drept de vot despre faptul că, în cadrul alegerilor prezidenţiale din această toamnă, aceştia vor vota conform normelor generale”, a adăugat Alina Russu.

La rândul său, membrul CEC, Vladimir Şarban, a declarat tinerilor prezenţi la discuţie că, la începutul perioadei electorale, s-a adresat unui grup de deputaţi în Parlamentul Republicii Moldova cu solicitarea de a examina posibilitatea extinderii normei electorale, ce se referă la particularităţile participării la alegeri a studenţilor şi elevilor cu drept de vot în cadrul scrutinului prezidenţial. Or, această competenţă o deţine în exclusivitate Parlamentul.

Tinerii mai pot vota în baza certificatului pentru drept de vot, pe care îl pot obţine de la biroul electoral al secţiei de votare la care sunt arondaţi. Certificatul ce poate fi ridicat până în ziua dinaintea zilei alegerilor oferă posibilitatea de a vota la orice secţie de votare deschisă pe teritoriul Republicii Moldova.

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri