9.4 C
Chișinău
sâmbătă, 10 decembrie, 2022

Eduard Gherciu, medicul din Moldova care tratează italieni

Must read

Comentarii recente

gherciu 1
foto: actualitatea.it

A durat mulți ani până să-și echivaleze diploma de medic obținută la Universitatea de Stat din Moldova, dar odată recunoscută în Italia, Eduard Gherciu a demonstrat o profesionalitate de invidiat la locul de muncă, salvând viețile multor italieni și străini la Secția de urgență a spitalelor cu care colaborează.

”Românii și moldovenii din Italia au probleme serioase de sănătate. Nu se îngrijesc, nu urmează tratamentele, nu continuă investigațiile medicale ca să nu piardă locul de muncă. Se sacrifică pentru a câștiga bani, să le trimită copiilor în țară. Au frică să ceară patronului liber pentru a merge la medic, în unele cazuri chiar de a cere concediu medical”, susține Gherciu.

De aproape un an medicul chirurg a primit un loc de muncă statal la ASL și activează în paralel ca și medic de familie la Anzio si Nettuno (Lazio). Astfel, locuitorii cu reședința în această zonă pot consulta lista medicilor disponibili și pot opta pentru el.

Deocamdată are puțini italieni ca pacienți la cabinetul său, marea majoritate fiind români și moldoveni. Cei care se găsesc la muncă aici nu vorbesc bine italiana și sunt foarte bucuroși să aibă un medic care să le înțeleagă perfect durerea. Cetățenii noștri apelează la doctor nu numai pentru chestiuni de sănătate, dar în special în cautarea compătimirilor, pentru a-și împărtăși problemele de suflet, greutățile vieții în Italia.

”Vor să fie ascultați, nu știu unde să se adreseze, acceptă condiții de muncă umilitoare, dar nu au încotro și sunt nevoiți doar să i se plângă medicului. Deseori vin rudele lor care nu au un contract de muncă și mă roagă să îi consult pentru că sunt în faza de a-și reglementa situația. Eu fac mult voluntariat și îi consult, le dau rețetă în alb, dar medicamentele trebuie să și le plătească integral”.

În unele cazuri știu bine că patronii nu le vor face un contract de muncă.

”Italia e o țară în care e foarte greu sa-ți recunoști diploma de medic”, mai spune Gherciu.

El a venit prima dată aici pentru a face un stagiu la Spitalul Bambino Gesu la Vatican, unde a înțeles că specializarea sa în anestezie și terapie intensivă are baze solide pentru a putea profesa în peninsulă. Dar până sa-și vadă visul împlinit a muncit ca infirmier, a lucrat și în construcții ca să își plătească actele necesare echivalării diplomei. Nu a fost chiar norocos și a trebuit să bată la multe uși, dar nu s-a lăsat bătut, si-a urmat visul cu sacrificii.

Din 2005 profesează ca și medic chirurg în Italia: ”Aici e o altă structură a medicinii, pacienții sunt exigenți iar colegii medici te urmăresc cu atenție cum lucrezi, deoarece e mare concurența în acest domeniu”.

Sfat pentru români și moldoveni: ”Să aibă grijă de sănătate și să se trateze la timp.  Nu subestimați problemele de sănătate. În viitor va fi tot mai dificil de tratat o boală care se agravează, atunci nicio bogăție nu vă poate salva”.

Medicul Eduard Gherciu se consideră realizat: s-a stabilit aici cu familia, este președintele asociației Moldavi nel mondo și își face meseria în limba română și italiană.

sursa: actualitatea.it

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

2 COMENTARII

 1. Nasc si la Moldova oameni!
  Da, nimic nu se face fără munca asidua! Dar odată ajuns la perfectiune, Într-o tara cu un nivel înalt de democrație, educație si stabilitate ,- satisfactia implinirii este imensa!
  Mă bucur pt dl Eduard Gherciu si îl rog sa plaseze la articol adresa sa de e-mail, pt a simplifica prenotarea vizetelor medicale si consultative ale clienților săi.
  In ce mă privește sunt departe de Lazzio. Mă aflu de peste 5 ani in Italia. Socot necesară si extraordinar de utilă abordarea, de un medic ca dumnealui, a problemei de o importantă majora si delicata pt moldovenii din tara,- beția. Timp de 5 ani am văzut adolescenti bauti, pe litoral si in discoteci, dar nici un bărbat matur – familiar beat, deși la prânz si cina 50-100gr vin bun folosesc aproape toți.
  Am urat beția de mica.
  Cand am crescut aveam impresia ca suntem plamaditi, născuți si hraniti cu vin si prin vii! PT ca vedeam ca bărbații beau cum beau apa vitele, si își pierdeau mințile!
  Nu e de mirare ca bărbații au degradat intens timp de 22 ani de independența. Ramasi fără posturile fixe de lucru, cu durata de 8 ore , după care erau liberi a privi televizorul si a bea bere, vin raciu( unii citeau gazete) ,- s-au pirdut cu totul!
  E O TRAGEDIE NAȚIONALA SI NIMENI NU FACE NIMIC!

 2. Îmi cer scuze pt greșeală comisa automat , din neatentie: … Nu e de mirare ca o parte din bărbați au degradat intens …

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri