Curtea-Constitutionala-R-Moldova-Vlad-Filat-decretLa o săptămână de la pronunțarea deciziei istorice a Curții Constituționale, jurnaliștii și analiștii continuă să comenteze evenimentul. 

Editorialistul Petru Bogatu spune: „Curtea Constituţională l-a pus de fapt pe Filat sub ghilotină. Călăului îi rămânea, metaforic vorbind, doar să-i taie capul. Apoi urma să fie executat preşedintele republicii care, de luni până joi, a fost demonizat de toate televiziunile bogatupartizane, lui Nicolae Timofti incriminându-i-se „desemnarea neconstituţională” a liderului PLDM în funcţia de premier”. Bogatu mai crede că dacă “nu va urma replica Europei, state precum Ucraina sau Belarus ar fi tentate să se bizuie pe acest precedent periculos pentru a-şi înăspri regimurile şi a-şi priva oponenţii politici de drepturile lor cetăţeneşti”.

Istoricul Igor Cașu scrie pe blogul său de pe Adevărul : „Încă o dată: deciziile Curţii Constituţionale trebuie îndeplinite. Dar Curtea trebuie să ştie că ea însăşi trebuie să fie model prin corectitudinea pe care să o probeze fiecare membru al său. Şi cred că impasul în care casuse află CC este unul care poate fi depăşit, iar credibilitatea sa – restabilită. Şi acest lucru s-ar întâmpla, de exemplu, dacă CC ar emite o altă decizie – rămâne de văzut cine să depună contestarea – în privinţa liderului neoficial al PD, Vlad Plahotniuc, şi care să aibă acelaşi subiect şi „sentinţă“, în condiţiile în care acesta ar dori să preia o funcţie în Parlament. Iar suspiciuni de corupţie la adresa acestuia există, nu mai puţine decât faţă de adversarul său liberal-democrat, ceea ce, judecând după logica deciziei CC din 23 aprilie, este suficient pentru a interzice unei persoane o funcţie publică de prim rang.”

Și jurnalistul Nicolae Negru crede că decizia CC a răsturnat situația politică, atunci când părea că totul s-a rezolvat. „Simţindu-se înşelat şi negrupus la zid, Filat s-a „răsculat”, demonstrând că e încă „viu”. Cei care s-au grăbit să aducă flori la mormântul său politic şi-au pierdut, joi, graiul, când pe ordinea de zi a Parlamentului a fost introdusă chestiunea demiterii lui Lupu. Ghimpu şi-a amintit din nou de „mâna Moscovei”, despre a cărei existenţă uitase la demiterea Guvernului”, spune editorialistul. Referindu-se la ultimele declarații ale liberalului Mihai Ghimpu, Negru încheie: „Dacă dl Ghimpu consideră că poţi lovi, scuipa şi, în acelaşi timp, pretinde conlucrarea cuiva, s-ar putea să se înşele. Dacă nu caută cu lumânarea să fie eliminat în opoziţie sau să declanşeze alegeri anticipate, ar trebui să considerăm gesturile sale inconştiente… Oricum, înainte mult mai este…”

Și directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac scrie că “Cutia Pandorei s-a deschis însă după vânătoarea din Pădurea Domnească. Vânătoare undecozonac au participat oameni de afaceri, demnitari şi suspuşi din organele de drept – elementele necesare pentru o combinaţie perfectă. (…) Chiar dacă avem trista experienţă cu aducerea comuniştilor la putere după combinaţiile din 1999 şi menţinerea lor la putere până în 2009, ceea ce se întâmplă acum este mult mai grav. În combinaţii au intrat nu numai politicieni sau formaţiuni politice, dar şi instituţii ale statului, iar jocurile combinatorilor pun în pericol statul. Iar sărmanul alegător nu mai înţelege care-i dreapta, care-i stânga, e plictisit, obosit, dezorientat, dezamăgit, încrâncenat…”

victor ciobanuÎn ultima sa postare de pe blog, Victor Ciobanu se întreabă retoric ce va urma: „Acum am evoluat. Dosarele se deschid deja nu opoziției, dar partenerilor de alianță – pentru a negocia confortabil din poziție forte. Dar cel mai important e că se atentează deja și la presa nesubordonată, pentru a-i astupa gura. Asta e încă o inițiativă democratică a celui mai mare liberal și jurist al tuturor timpurilor – de a aduce presa în proces penal. Așa, măscăricii lui Plahotniuc vor să ne reducă la tăcere”.

(458 accesari)