7.2 C
Chișinău
marți, septembrie 21, 2021

DW: Moldova are nevoie de modelul românesc de luptă anti-corupţie

Must read

Comentarii recente

plaha diacov iDirectorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, Dan Dungaciu, a menţionat în cadrul unei emisiuni la TVR că Moldova se confruntă cu cea mai gravă situaţie din istoria sa de după declararea independenţei.

„Acum tema principală este supravieţuirea Republicii Moldova ca stat. Ţara poate fi comparată cu o maşină care se îndreaptă cu viteză spre un zid. Moldova este pusă în situaţia de a alege între rău şi mai puţin rău. Constituirea unei coaliţii pro-europene. O altă variantă nu există”, a menţionat Dungaciu, potrivit unui comentariu DW-Chişinău.

Judecătorul român Cristi Danileţ, care se află zilele acestea la Chişinău, împreună cu şefa DNA, susţine că „sistemul judiciar moldovenesc trebuie curăţat din interior”: „Corupția este un fel de cancer, pe care trebuie să-l tratăm în fiecare zi. Lupta anticorupție nu poate să se încheie printr-o anumită reformă sau după o anumită perioadă de timp. Este o chestie pentru care trebuie să lupte și cetățeanul obișnuit și toate instituțiile statului, în special, cele din sistemul justiției, poliție, CNA, Procuratură”, a menţionat Danileț la o întrunire de lucru cu judecătorii din Republica Moldova.
Procurorii se scuză prin scrisori secrete în faţa lui Plahotniuc

În acest sens, spune jurnalistul Vitalie Călugăreanu, Republica Moldova are nevoie de modelul românesc de luptă anti-corupţie. Totodată, jurnalistul comentează și scrisoarea trimisă lui Plahotniuc de către procurorul municipal Ivan Diacov, care se scuză de acțiunile sale.
„Iar jurnaliştii de investigaţie de la RISE-Moldova au publicat joi o scrisoare clasificata „strict confidenţial” care demonstrează subordonarea directă a procurorilor în faţa oligarhului şi finanţatorului Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. Astfel, pe 19 martie 2014, procurorul de Chişinău, Ion Diacov (care a demisionat zilele trecute, denunţând acţiunile ilegale care au loc în sistem şi proferând acuzaţii grave la adresa procurorului general), fratele președintelui de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, îi scria o scrisoare lui Plahotniuc, prin care se scuza și explica faptul că el nu are nimic cu articolele apărute în presă prin care sunt denigrați unii procurori, dar și Partidul Democrat”, se arată în comentariu.
După publicarea investigației, site-ul RISE-Moldova a suportat un atac cibernetic organizat.
Sursa:independent.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri