monede daciceDouă noi monede dacice din aur de tip Koson au intrat zilele acestea în colecțiile Muzeului Național de Istorie a României.

Cele două monede au fost restituite de autoritățile judiciare polone autorităților române, fără compensație, una fiind recuperată de la o casă de licitații din Varșovia, iar alta — de la o persoană fizică din orașul polonez Poznan, informează un comunicat MNIR remis marți AGERPRES.

„Monedele au fost recuperare de autoritățile române în strânsă colaborare cu autoritățile polone și fac obiectul unei anchete derulate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia în dosarul braconajului arheologic din zona Sarmizegetusa Regia (Munții Orăștiei, jud. Hunedoara)”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, până în prezent s-au desfășurat numeroase operațiuni de recuperare și repatriere a unor bunuri de patrimoniu prin aplicarea convenției UNIDROIT. Ca urmare a acestor acțiuni, Patrimoniul Cultural Național a fost reîntregit cu următoarele bunuri: 13 brățări dacice regale de aur, cântărind 12,633 kg, 1.026 monede de aur de tip Koson, 256 monede de tip Koson din argint, două umbo de scuturi de paradă regale dacice din fier, decorate cu reprezentări de animale reale și fantastice.

Acestora li se adaugă alte 38 de monede grecești de aur de tip Lysimachus, emise în secolele II-I a.C., la Tomis și Kallatis, un depozit de unelte și arme de fier, precum și 3.663 monede de argint și bronz, recuperate de autoritățile judiciare române pe teritoriul țării, între anii 2009 — 2015.

La realizarea expertizelor științifice ale bunurilor arheologice și numismatice excepționale aparținând patrimoniului cultural național, recuperate cu sprijinul organelor judiciare românești și străine, au participat o serie de specialiști care activează în cadrul Muzeului Național de Istorie a României, Institutului Național de Fizică Atomică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, Institutului de Istoria Artei și Arheologie (Cluj-Napoca), Bibliotecii Academiei Române, Muzeului de Istorie Națională și Arheologie (Constanța), Institutului de Cercetări Eco-Muzeale (Tulcea), Muzeului Țării Crișurilor (Oradea). Expertizele s-au realizat și într-o serie de laboratoare specializate din Franța, Marea Britanie, Germania, Italia și Statele Unite ale Americii.

În 2014 au fost recuperate din Italia două loturi de monede din aur dacice alcătuite din stateri emiși de regele Koson (cca 44-29 a.C.), unul dintre urmașii lui Burebista. Monedele regelui Koson sunt singurele emisiuni dacice de aur care poartă o legendă scrisă cu caractere grecești, menționând numele și titlul suveranului emitent. Ele au fost emise în atelierul monetar de la Sarmizegetusa Regia. Toate aceste monede extrem de rare au fost obținute în mod ilicit de către persoane implicate în activități ilegale de detecții și săpături în zona Sarmizegetusa Regia, fiind ulterior scoase în mod clandestin din România și puse în vânzare pe piața internațională numismatică din Europa și SUA.

În martie 2015 au fost, de asemenea, recuperate trei astfel de monede, cu sprijinul autorităților belgiene.

Sursa:agerpres.ro

 

(109 accesari)