0.2 C
Chișinău
vineri, 27 ianuarie, 2023

Dosarul Stoianoglo: Inga Grigoriu a câștigat procesul cu CSP

Must read

Comentarii recente

Judecătoria Chişinău a admis plângerea ex-deputatei Inga Grigoriu împotriva Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), care a lăsat fără examinare solicitarea de a desemna un procuror să verifice cum a ajuns soţia lui Alexandr Stoianoglo beneficiara unor companii din Ucraina, afiliate lui Veaceslav Platon, la câteva luni după ce acesta a fost eliberat din închisoare.

Instanţa a constatat că CSP a lăsat nejustificat fără examinare solicitarea Ingăi Grigoriu şi a menţinut dreptul fostei deputate de a se adresa repetat cu aceeași sesizare de a examina motivele invocate privind suspiciunile de corupție pasivă în proporții deosebit de mari, relatează anticorupție.md.

Pe lângă investigarea procurorului general, Inga Grigoriu a solicitat şi suspendarea sa din funcţie.

„Sesizarea depusă ținea de competența CSP și aceasta urma a fi examinată în cadrul unei ședințe deliberative a acestuia. De asemenea, solicitam desemnarea unui procuror de caz care să examineze faptul apariției în calitate de beneficiar efectiv al agenților economici Verlok Development Inc și Jet Business Limited a soției procurorului general, Țvetana Curdova, precum și suspendarea din funcție a procurorului general pe durata examinării prezentei sesizări. De mascați nu era vorba”, spune fosta parlamentară.

„Până astăzi, pe site-ul Ministerului Justiției al Ucrainei, nu sunt operate modificări în acest sens. Beneficiara efectivă a acelor două companii rămâne în continuare soția procurorului general suspendat din funcție. Fondator al acestor doi agenți economici este Veaceslav Platon, iar acțiunile pe care le dețin entitățile juridice ucrainene menționate într-o bancă comercială moldovenească prin care s-a derulat schema Laundromat, sunt de peste 5,5 milioane de dolari”, a declarat fosta deputată.

Inga Grigoriu a depus plângerea la 23 iunie 2021, iar decizia a fost luată de magistratul Sergiu Bularu la 21 octombrie, la trei săptămâni de la intentarea unui dosar penal şi reţinerea lui Stoianoglo.

Magistratul Bularu este cel care în iunie 2020 a dat curs demersului înaintat de Alexandr Stoianoglo privind suspendarea executării pedepsei de către Veaceslav Platon, condamnat irevocabil la 18 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare.

Precizăm că unul dintre capetele de acuzare în dosarul intentat pe numele lui Stoianoglo la începutul lunii curente se referă la tranzacţia dintre Verlok Development Inc și Jet Business Limited şi Ţvetana Curdova.

anticoruptie.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri