4.4 C
Chișinău
miercuri, 7 decembrie, 2022

Donează-ți poveștile despre Primul Război Mondial!

Must read

Comentarii recente

Uniforme_militare_primul_razboi_mondial_42af96cf58În 2014, se împlinesc 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial, iar cu acest prilej Europeana, biblioteca, muzeul și arhiva digitală a Europei, își propune să colecteze și să publice pe internet amintiri de familie și povești personale de război.

Pentru a ajuta generațiile viitoare să înțeleagă mai bine impactul acestui eveniment asupra oamenilor obișnuiți ai Europei, proiectul intitulat Europeana 1914-1918 a adunat peste 56.000 de fotografii reprezentând obiecte, scrisori și jurnale scanate din perioada Primului Război Mondial, pe site-ul www.europeana1914-1918.eu.

Acum, grație parteneriatelor cu Biblioteca Academiei Române și Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj, proiectul își propune să îmbogățească arhiva digitală cu materiale din România.

Așadar, toți doritorii care au obiecte din acea perioadă sunt invitați să își aducă amintirile din Primul Război Mondial pentru a fi digitizate în cadrul a două evenimente de colectare:

• în București, pe 27 și 28 septembrie, la Biblioteca Academiei Române (Calea Victoriei 125, Sector 1, București) între orele 10:00 și 17:30;

• în Cluj, pe 4 și 5 octombrie, la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj (Calea Dorobanților 104, Cluj-Napoca), între orele 10:00 și 17:30.

La evenimente vor fi prezenți experți care vor transpune materialele în format digital și vor înregistra poveștile. Toate obiectele vor fi returnate posesorilor în aceeași zi. La zilele de colectare sunt bineveniți toți cei care dețin fotografii, scrisori, cărți poștale, suveniruri și alte obiecte din perioada Primului Război Mondial, atât legate de război, cât și de viața de zi cu zi a românilor din 1914-1918, ori cunosc povești despre oameni implicați sau afectați de conflagrație.

Mai mult, oamenii pot contribui cu materiale direct pe site-ul proiectului. După o simplă înregistrare, oricine poate încărca fotografii ale obiectelor, scrisori scanate, fotografii de familie și materiale audio sau video digitizate pe www.europeana1914-1918.eu. Astfel, după ce sunt verificate de echipa editorială, acestea devin accesibile pentru întreaga lume.

Proiectul s-a desfășurat cu succes în Germania, Anglia, Irlanda, Luxemburg, Slovenia, Danemarca, Italia și Cipru începând cu 2011, reușind să atragă mii de oameni. Aceștia au contribuit cu povești și amintiri originale, nepublicate anterior, îmbogățind astfel arhiva digitală care va oferi noi surse pentru cercetare, educație, expoziții și evenimente comemorative.

Sursa: EVZ.ro

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri