Invalidarea alegerilor din Chișinău reprezintă un exemplu reprezentativ de corupție politică în Republica Moldova. Mandatul lui Andrei Năstase nu a fost validat pentru că liderul Platformei DA nu face parte din grupul îngust de interese de la putere.

Declarații în acest sens au fost făcute de directorul executiv al Transparency International Moldova, Lilia Carasciuc, în cadrul unei conferințe internaționale, organizate la Chișinău.

Potrivit directorului executiv TI – Moldova, corupția politică reprezintă un abuz pentru a menține puterea sau pentru a o consolida, fenomen care se bazează pe principiul: divizează și conduce. Atunci când acest fenomen persistă, societatea este scindată și manipulată, atenția publică este sustrasă de la problemele reale, prin impunerea unor agende false.

Referindu-se la o formă de corupție politică, Lilia Carasciuc a dat exemplul unui grup de interese care a obținut o cincime din voturi în cadrul alegerilor, iar pe parcursul a câțiva ani obțin și dețin controlul asupra Parlamentului.

Directorul TI – Moldova a adăugat că acest grup de interese, pentru că nu se bucură de suportul din partea publicului, a decis să modifice sistemul electoral, în pofida tuturor expertizelor societății civile, dar și a recomandărilor Comisiei de la Veneția. Alte exemple menționate se referă la frauda bancară, la „laundromatul” rusesc, invalidarea alegerilor în capitală, împiedicarea a două referendumuri etc.

„Am avut alegeri pentru primarul oraşului. Primarul capitalei este prezent aici, domnul Năstase. El a fost ales de majoritatea locuitorilor capitalei Republicii Moldova. Fiindcă el nu face parte din grupul îngust de interese, ghiciţi ce s-a întâmplat? Prin intermediul justiţiei controlate de acest grup îngust de oameni, rezultatele alegerilor au fost declarate nule. Respectiv nouă cetățenilor ni se limitează dreptul constituțional de a ne alege primarul”, a declarat Lilia Carasciuc.

Conferința internațională organizată la Chișinău de către Transparency International Moldova a întrunit reprezentanți ai societății civile din Moldova și din alte 14 state, dar și șapte partide din nouă invitate.

Sursa:jurnal.md

(21 accesari)