TeleviziuniȘefii de stat și de guvern din țările UE o vor mandata la Consiliul European de la 19-20 martie pe șefa diplomației europene Federica Mogherini să întocmească un plan de contracarare a „campaniilor de dezinformare” conduse de Rusia și evidențiate în timpul conflictului din Ucraina, transmite miercuri agenția Reuters, care a consultat un document preliminar cu concluziile summitului european.

Astfel, diplomația europeană va avea la dispoziție trei luni — până la următorul Consiliu European — pentru a elabora propuneri de sprijinire a libertății mass-media și a valorilor europene în Rusia. Conform documentului, primul pas în acest demers va fi crearea unei echipe de comunicare.

Agenția Reuters amintește că după terminarea Războiului Rece multe dintre televiziunile occidentale au restrâns activitatea secțiilor în limba rusă, în timp ce televiziunile rusești finanțate de guvernul de la Moscova și-au extins operațiunile și unele emit în mai multe limbi, cum ar fi postul RT (Russia Today), ale cărui programe sunt difuzate și în engleză, franceză, germană, spaniolă și arabă.
Diplomații europeni avertizează că UE trebuie să găsească soluții pentru a contracara acțiunile de dezinformare ce pornesc chiar din interiorul Rusiei, dar și cele desfășurate de Moscova în țări precum Germana sau în statele membre UE aflate la granița cu Rusia și care au pe teritoriul lor o numeroasă minoritate rusă, cum este cazul țărilor baltice.

În luna noiembrie, Rusia a lansat grupul media Sputnik, care are sute de corespondenți în întreaga lume, ei având misiunea de a convinge pe plan local că versiunile prezentate de Moscova sunt cele corecte.

Sursa: agerpres.ro

(72 accesari)