Deputatul PAS, Radu Marian, a anunțat că prețurile stabilite de ANRE pentru mâine, 3 septembrie, sunt 20,07 lei (cu peste 30 de bani decât azi) pentru benzină-95 și 16.27 lei (cu aproape 35 bani mai mult) pentru motorină. Aceste prețuri sunt valabile pentru ziua următoare, ora 00:00. Este o consecință a modificărilor legislative adoptate recent în Parlament, care prevăd ca, începând cu 2 septembrie, ANRE să publice prețurile plafon pentru produsele principale de petrol – benzină standard 95 și motorină.

Radu Marian explică:

„Astfel, obținem transparența maximă la stabilirea prețului produselor petroliere. ANRE va publica zilnic cota prețurilor plafon, inclusiv pe componente aparte – cotațiile Platts, marja comercială, accizele și TVA – per litru. Adoptarea și menținerea plafonării prețurilor a fost crucială pentru a împiedica o majorare și mai mare a prețurilor. Întrucât datele arată că dacă se mențineau prețurile libere pe piață, astăzi, prețul benzinei-95 ar fi depășit 22 de lei, iar cel al motorinei – 18 lei. Categoric respingem orice fel de acuzații de cedare în favoarea petroliștilor. Pentru informare, amintesc că marja comercială este calculată ca media ponderată a marjelor comerciale ale companiilor petroliere din ultimii 5 ani. Noua lege adoptată a stabilit și un coeficient de eficientizare de maxim 10%, care permite ANRE-ului să ajusteze marja în această limită (de exemplu, media marjelor în acest moment e 2,92 lei, iar coeficientul permite stabilire marjei la 2,62 lei). 

Comparativ cu legea precedentă, coeficientul de eficientizare a fost redus de la 20% la 10%, pentru a nu admite falimentarea companiilor mici care dețin stații petroliere în zona rurală. Am introdus această prevedere în lege ca să stimulăm concurența și să nu permitem consolidarea influenței, și așa colosală, a marilor importatori asupra pieței. Asta este în primul rând în interesul consumatorului. Pentru a încuraja concurența, în lege au mai fost introduse următoarele prevederi: (1) micșorarea de 5 ori a capacității obligatorii de depozitare pe care trebuie să o îndeplinească un importator și anume de la 5 mii m3 la 1000 m3; (2) eliminarea necesității de a deține un cuantum de cel puțin 8 milioane de lei capital propriu; (3) eliminarea necesității verificărilor la vamă pentru produsele petroliere care dețin certificat european, însă cu verificarea calității la pompă. Această ultimă prevedere va intra în vigoare în octombrie. 

Pe termen mediu ne propunem să revenim la liberalizarea pieței, Moldova fiind deocamdată unica țară din Europa în care se practică plafonarea prețurilor. Însă vom face acest lucru doar după ce vom face ordine în instituțiile de reglementare, se va face claritate pe dosarul înțelegerilor de cartel, după ce vom adopta măsuri adiționale de stimulare a concurenței și reglementa mai dur aspectele ce țin de construcția și închirierea stațiilor. Vom veni în viitorul apropiat cu un proiect de lege în acest sens. Până atunci, vom monitoriza atent situația pe piața petrolieră și vom interveni în cazul în care vom sesiza abuzuri grave”.

Glasul.md amintește că modificările legislative prin care a fost recent reglementată piața produselor petroliere a fost apreciată sceptic de mai mulți experți. Astfel, expertul economic Veaceslav Ioniță a spus: „Toți așteptau o intervenție a noii guvernări, dar noul proiect de lege are în esență un singur scop: să scoată de sub reglementare un segment important de produse petroliere. Tot ce face acest proiect este introducerea unei sintagme noi: produse petroliere principale de tip standard. Atât. Nimic mai mult”.


(175 accesari)