3.2 C
Chișinău
sâmbătă, 4 decembrie, 2021

DIICOT: Liviu Luca, conac din banii petroliștilor. Omul de afaceri a fost reținut

Must read

Comentarii recente

liviu lucaOmul de afaceri Liviu Luca, considerat cel mai bogat sindicalist din România, a fost interogat de mai bine de cinci ore la DIICOT Ploieşti.

Procurorii cred că a luat mai mult de 15 milioane de lei din banii petroliştilor ca să îşi construiască un domeniu impresionant în apropiere de Ploieşti. Toată dimineaţa, oamenii legii i-au răscolit casele în căutarea probelor care să arate mecanismul prin care Liviu Luca ar fi trecut banii sindicaliştilor în contul său.

Liviu Luca şi complicii săi ar fi scos aproape 15 milioane de lei din conturile PSV Company pentru a construi o vilă de lux pe vastul domeniu de la Păuleşti, lângă Ploieşti, susţin procurorii. Anchetatorii spun că Liviu Luca ar fi mascat apoi dispariţia banilor prin înregistrarea unor facturi fictive.

Ruxandra Morar, reporter Digi24: „Totul a început în vara anului 2004, atunci când a decis să ceară primăriei emiterea unei autorizaţii pentru ridicarea unui conac de lux. La câteva zile se hotărăşte să transfere lucrarea către o societate comercială pentru ca aceasta să facă acolo un sediu social. Interesant este că în mai 2009, o dată cu încheierea lucrărilor, locuinţa este trecută pe numele părinţilor lui Liviu Luca. ”

Firma care urma să construiască vila se numeşte Profesional Corpconsult. Procurorii au descoperit că acţionarul majoritar al acestei companii era tot Liviu Luca. Potrivit DIICOT, fostul lider de sindicat a folosit un sistem complex pentru a ascunde sursa banilor. Astfel, în noiembrie 2004, firma PSV Company, fostă PetromService, decide să încheie un contract cu SC Edilconst SA pentru renovarea unui imobil în Bucureşti. În aceeaşi perioadă, Profesional Corpconsult decide să subcontracteze lucrarea tot societăţii Edilconst. Asfel, spun procurorii, mai bine de jumătate din banii plătiţi de PSV Company pentru renovarea clădirii din Capitală au ajuns de fapt la Liviu Luca pentru ridicarea conacului din Păuleşti. Domeniul lui Liviu Luca se întinde pe o suprafaţă de 27.000 de metri pătraţi, are opt clădiri, o piscină pe trei niveluri, lac artificial şi heliport.

Anchetatorii spun că Liviu Luca a fost ajutat şi de alţi opt complici pentru a pune la cale această inginerie financiară.
Societatea PSV Company a fost înfiinţată iniţial sub denumirea de PetromService. Era controlată de Liviu Luca, dar oficial acţionarul majoritar era Asociaţia Salariaţilor din SNP Petrom. În 2007, firma reuşeşte să câştige un contract cu Petrom în valoare de 380 de milioane de euro. Un an mai trâziu, PSV Company îşi schimbă acţionariatul, iar controlul asupra firmei este preluat de un offshore din Cipru în spatele căruia se afla tot Liviu Luca.
Nu sunt primele probleme cu legea pe care le are fostul lider de sindicat. Tribunalul Bucureşti a decis să-l condamne, în primă instanţă, la şase ani de închisoare pentru un prejudiciu de 12 milioane de euro adus tot companiei Petrom Service. În acelaşi dosar a mai fost condamnat şi omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu. Recursul se judecă la Curtea de Apel din Capitală. Liviu Luca a fost unul dintre cei mai influenţi lideri sindicali. A deţinut funcţia de prim-vicepreşedinte al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România.

Sindicalistul Liviu Luca a fost reținut luni seară de procurorii DIICOT Ploiești după mai multe ore de audieri în dosarul în care este acuzat de constituire de grup infracțional organizat, delapidare și spălare de bani, au declarat surse judiciare, anunță Agerpres.

Sursa:digi24.ro

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri