ALEGERI PREZIDENTIALE - 2014 - BUCURESTI - UCECOMRomânii basarabeni au votat duminică cu dificultate, iar mulți nu au reușit să-și exercite dreptul de vot nici după ce au înghețat stând la coadă 3-4 ore. La ora 21.00 secțiile de votare s-au închis, iar oamenii au fost trimiși acasă. Numărul celor care au votat a fost dublu față de alegerile din 2009 – peste 20.000.

Deocamdată nu au fost făcute publice rezultatele oficiale ale votului în circumscripțiile electorale din Republica Moldova, dar potrivit numărătorii paralele a voturilor, aproape 40% dintre basarabeni au votat pentru Victor Ponta. Este pentru prima dată când un candidat al stângii din România este susținut de un număr atât de mare de români din Republica Moldova. Explicația ar fi, în opinia analiștilor, sprijinul mediatic masiv oferit de Partidul Democrat din Moldova (care, potrivit presei online, controlează majoritatea posturilor de televiziune cu acoperire națională din Moldova). De asemenea, premierul Iurie Leancă (nr. 2 în Partidul Liberal Democrat din Moldova) i-a făcut jocul electoral lui Victor Ponta (prin acțiuni publice), contrar opțiunii PLDM care l-a sprijinit pe Klaus Iohannis.

În Republica Moldova, Klaus Iohannis a acumulat 28% din totalul voturilor, Elena Udrea – 18% și Monica Macovei – 10%.

Pentru scrutinul prezidenţial de duminică, în Republica Moldova au fost deschise 21 de secţii de votare în 18 oraşe. Cu toate acestea sute de alegători nu au reușit să voteze din cauza cozilor, în special, la urnele de vot din Chișinău.

În 2009, la alegerile pentru președintele României, în secțiile de votare din Republica Moldova au votat în turul întâi 8.700 de persoane, iar în cel de-al doilea – puțin peste 12.000. De atunci, numărul basarabenilor care și-au redobândit cetățenia română a crescut cu 200.000.

Nicolae Timofti: „Atitudinea nu se va schimba”

Referindu-se la viitoarea configurație politică de la București, președintele moldovean Nicolae Timofti a spus că și-ar dori ca „la putere, în România, să rămână acele forțe care sunt astăzi – cele pro-europene, alături de care Moldova să-și continue parcursul european”. (…) „Eu nu văd schimbări mari, radicale în rezultatul alegerilor din Republica Moldova și din România, fiindcă la bază sunt puse acele tradiţii, acele date culturale, istorice, frățești care nu schimbă esența alegerilor. Cetățenii moldoveni trebuie să înțeleagă ce înseamnă să devii cetățean al Uniunii Europene. Toți cetățenii își doresc să trăiască mai bine. Atunci când vorbim de unde este mai bine, în trecutul pe care noi l-am avut sau în viitorul spre care tindem – sunt convins că mulți au înţeles că viitorul este mai frumos”, a spus Nicolae Timofti.

Totuși, el a precizat că ”indiferent cine va veni la putere în România, atitudinea statului român față de Republica Moldova nu se schimbü, pentru că avem aceleași gânduri, aceleași idei și vrem să facem totul ca pe ambele maluri ale Prutului oamenii să se simtă bine și să trăiască în belșug”.

Deutsche Welle

(101 accesari)