doga, iovuCelebrul compozitor Eugen Doga şi cunoscutul naist Vasile Iovu au susţinut weekendul trecut două concerte memorabile în cadrul primului Festival al Limbii Române organizat în Canada. Este pentru prima dată când cei doi artişti celebri din Republica Moldova au evoluat în faţa publicului din Canada şi este prima vizită efectuată de compozitorul Eugen Doga pe continentul Americii de Nord.

Cele două concerte oferite comunităţilor de moldoveni şi români, tuturor vorbitorilor de limbă română cât şi publicului canadian din oraşele Montreal şi Ottawa au marcat debutul unei serii de evenimente dedicate celor două sărbători naţionale ai Republicii Moldova de la finele lunii august – Ziua Independenţei şi Ziua Limbii Noastre, informează un comunicat al Ambasadei RM în Canada.

Maestrul Doga, acompaniat de vocea sopranei moldovence Marina Negruţă, a interpretat pentru public opere muzicale celebre precum Imnul Chişinăului, Codrii Moldovei, de rând cu alte piese bine cunoscute ale compozitorului.

Publicul, indiferent de origine şi limba vorbită, a audiat în picioare şi i-a ovaţionat pe cei doi mari artişti din Republica Moldova la auzul acordurilor valsului din filmul Dulcea şi Tandra Mea Fiară, sau a interpretării la nai a melodiei populare Ciocârlia, a maestrului Vasile Iovu.

„Datorită succesului de care s-a bucurat această iniţiativă în rândul publicului din cele două oraşe canadiene, care încă o dată a confirmat că muzica nu are limite în spaţii, Ambasada Republicii Moldova în Canada speră că acest fel de evenimente culturale dedicate sărbătorilor naţionale din Republica Moldova să devină o tradiţie”, se arată în comunicat.

Evenimentele s-au desfăşurat cu sprijinul Institutului Cultural Român, sub patronajul ambasadelor Republicii Moldova şi a României în Canada şi cu contribuţia activă a Comunităţii Moldovenilor din Quebec, a Asociaţiei Culturale Române din Montreal şi a Studioului Flacăra Film din Chişinău.
Sursa:jurnal.md

(80 accesari)