11 C
Chișinău
duminică, octombrie 17, 2021

Deputatul în primul Parlament, Vasile Năstase, despre cea de a 24 aniversare a independenţei RM: „Este o zi de doliu!”

Must read

Comentarii recente

Nastase 3 mai 2015La 24 de ani de la adoptarea Declaraţiei de Independenţă, Republica Moldova rămâne a fi un stat captiv. Potrivit deputatului în primul Parlament, Vasile Năstase, membru al Platformei Civice Demnitate şi Adevăr, puterea a fost uzurpată în deosebi după anul 2001 de către oligarhul Vladimir Plahotniuc, prim-vicepreşedinte al Partidului Democrat, liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu şi liderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin.

 „Avem un stat captiv, un stat în care puterea a fost uzurpată. Cine sunt uzurpatorii? Oligarhul Vladimir Plahotniuc a pus mâna pe justiţie, pe fluxurile financiare şi pe sistemul bancar împreună, adică prin complicitate cu Vladimir Filat, Mihail Ghimpu şi Vladimir Voronin. Cel mai grav este că după 2009, atunci când noi aşteptam o schimbare radicală, elementul de uzurpare a puterii de stat a devenit foarte evident. La ora actuală, am ajuns la cea de-a 24 aniversare a independenţei Republicii Moldova, în care toţi cei care am votat această independenţă, declarăm clar şi răspicat că este o zi de doliu!”, a menţionat Vasile Năstase.

În context, fostul deputat a afirmat că anume Vladimir Filat, Vladimir Plahotniuc şi Mihai Ghimpu au partajat instituţiile statului. „Anume ei au partajat politic instituţiile de derept și de reglementare, anume ei sunt acei care ţin Republica Moldova pe loc, nu-i permit să se dezvolte. Cetăţenii Republicii Moldova au ajuns la limita genocidului social. Oamenii aceştia primesc pensii de 1200 de lei, iar facturi de 2000 de lei. Chiar preşedintele Curţii Constituţionale a declarat că Ziua Independenţei este un recviem al unui stat eşuat. Atunci ce să mai zici de ceilalţi cetăţeni care abia îşi duc zilele. Situaţia este foarte gravă”, a spus Vasile Năstase.

De asemenea, deputatul în primul Parlament a ţinut să menţioneze că în 1991 s-a votat pentru prosperitate şi libertate, dar situaţia s-a agravat şi mai mult după anul 2001. „Noi am votat în 1991 ca Republica Moldova să devină un stat prosper, dar nu a devenit. Noi am votat pentru liberatate, dar nu are liberatate. Cât priveşte libertatea presei, audiovizualul este la cheremul lui Plahotniuc. Noi nu avem o presă liberă. Nu putem vorbi acum de nici un fel de principiu şi valori democratice, toate fiind călcate în picioare de către aceşti criminali.Atunci când s-a votat independenţa Republicii Moldova, aceste valori erau mult mai pregnante, chiar dacă erau în fază incipientă. Lumea nu era indusă în eroare în aşa formă precum astăzi”, a declarat Vasile Năstase.

În aceste condiţii, Vasile Năstase a specificat că cel mai important lucru care trebuie făcut la ora actuală este schimbarea clasei politice. „Fără o clasă politică nouă, serioasă, profesionistă şi curată, noi nu vom putea merge mai departe. Această nouă elită trebuie să vină cu voinţă politică, care să declanșeze procedura scoaterii statului din captivitate, tragerea la răspundere penală a celor care au uzurpat puterea şi cel mai important să schimbe acest sistem putred care domină viaţa social-politică şi economică. Din păcate, până la această oră nu s-au făcut reforme nici în justiţie, nici în sănătate. nici în econmie. Doar în învăţământ au răsărit primii muguri şi iată că deja au fost tăiaţi”, a precizat Vasile Năstase.

„În Republica Moldova sunt peste 100 de mii de funcţionari publici, iar în Japonia doar 3000. Va trebui ca funcţionarul public să aibă cu totul un alt statut, să fie responsabilizat. Să fie foarte bine remunerat, dar în momentul în care va greşi se va aplica legea penală, astfel încât nimeni să nu mai îndrăznească să ia mită, nimeni să nu lucreze pentru propria îmbuibare, ci doar în favoarea cetăţeanului. Aceste lucruri elementare, dar fundamentale, trebuie realizate în următorii doi, trei ani pentru a readuce Republica Moldova pe cursul european. Aşteptările noastre sunt legate de data de 6 septembrie ca de o nouă zi de proclamare a independenţei. Credem că dacă va veni multă lume în piaţă, acest lucru este posibil”, şi-a continuat gândul Vasile Năstase.

Totodată, deputatul în primul Parlament a adresat în această ordine de idei un mesaj cetăţenilor Republicii Moldova: „Independenţa Republicii Moldova a fost furată. Independenţa Republicii Moldova a fost călcată în picioare. Noi, dacă suntem cetăţeni, dacă ne-a mai rămas ceva demn în noi, trebuie să ne ridicăm cu toţii frunţile şi să mergem pe 6 septembrie în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi să ne luăm independenţa înapoi, să ne luăm ţara înapoi şi să spunem acestei puteri că locul ei este la puşcărie”.

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri