start_1165525După ce ieri Jurnal TV a scos la iveală că deputaţii cer de la stat un teren pentru a-şi ridica apartamente, astăzi Serviciul de presă al Parlamentului a făcut publică lista celor 47 de legislatori care au semnat solicitarea.

Dintre ei doar cinci nu au locuinţe, potrivit declaraţiilor de avere. Ceilalţi au unul sau mai multe apartamente, case şi vile, atât în ţară cât şi peste hotare.

Serviciul de presă susţine că toate cheltuielile de construcție vor fi suportate de deputați, fără alocarea de mijloace financiare din bugetul de stat. Asta în condiţiile în care terenul pe care urmează să fie ridicat blocul este proprietate publică, estimată la aproximativ un milion de euro.

42 dintre parlamentarii care solicită alocarea unui teren pentru construcţia unui bloc de locuit au deja unul sau mai multe imobile. De exemplu liberal-democratul Chiril Lucinschi are 2 apartamente şi o casă în capitală, dar şi o vilă în oraşul Odesa.

Colegii săi Gheorghe Focşa şi Petru Vlah au case de peste 400 de metri pătraţi fiecare, iar Iurie Apostolachi are patru apartamente. Din Partidul Democrat, Mihail Solcan are o casă de peste 500 de metri pătraţi şi trei apartamente, iar Oleg Sârbu are două case şi un apartament.

Până şi fostul lor coleg, Valeriu Guma, condamnat în România pentru fapte de corupţie, a semnat această solicitare înainte sa renunţe la mandat. Asta în condiţiile în care are trei case în Chişinău cu o suprafaţă de peste 800 de metri pătraţi.

Un alt semnatar, comunistul Gheorghe Anghel are două case în raionul Ştefan Vodă şi un apartament în Chişinău. Colegul său Anatolie Gorilă semnează solicitarea deşi are două apartamente în Chişinău şi o vilă în raionul Criuleni.

Dintre cei 101 de aleşi ai poporului doar 16 nu au locuinţe declarate. Anume la aceşti colegi spun că s-au gândit unii dintre semnatarii solicitării care au unde trăi.

„Nu am solicitat niciun apartament. Noi am semnat într-o listă unde am fost solicitaţi pentru colegii care nu au locuinţă”, afirmă deputatul PCRM, Oxana Domenti, care are o casă în Glodeni şi una în Chişinău

„Am fost solicitaţi colegial să abordăm acest subiect. Acei deputaţi care vor avea nevoie vor fi cred că selectaţi”, a spus și liberal-democratul Chiril Lucinschi.

„E o iniţiativă a deputaţilor pentru construcţia unei case de locuit pentru deputaţii care nu au apartamente şi eu am acceptat această iniţiativă. Asta nu înseamnă că eu sunt în lista celor care au solicitat apartament”, explică neafiliatul Iurie Bolboceanu, care are un apartament în capitală de 153 de metri pătraţi.

Alţii, însă, recunosc că au cerut locuinţe sociale pentru sine şi chiar s-au bucurat de ocazie. De exemplu, liberal-democrata Maria Ciobanu, care are un apartament în Nisporeni.

„Nu a fost iniţiativa mea, iar atunci când s-a spus că noi suntem gata de a plăti un apartament, m-am gândit de ce acei care au sute de metri de spaţiu locativ îşi pot permitesă semneze o asemenea scrisoare. Mi-am închinat o viaţă întreagă învăţământului şi acum ceea ce are Maria Ciobanu este o bibliotecă bogată şi o garsonieră”, a declarat Maria Ciobanu.

Deputatul PD, Sergiu Sârbu, are apartament în Chişinău şi vilă în suburbie, dar spune că vrea să investească într-o locuinţă mai mare şi că ar fi dispus să plătească preţul comercial.

„Nu există niciun preţ preferenţial sau redus, doar s-a identificat solicitanţii care ar fi interesaţi să investească în construcţia unei case. Apartamentul pe care îl am e neîncăpător şi evident am semnat ca să investesc într-un apartament puţin mai mare”, a spus Sergiu Sârbu.

Pe de altă parte, colega de partid a lui Sârbu, Stella Jantuan, care se numără printre semnatari, afirmă că blocul urmează să fie ridicat printr-un contract de parteneriat public-privat.

„Nu înțeleg această isterie cu apartamentele parlamentarilor. Pentru că aproape toţi bugetarii se construiesc apartamente. Care e problema? Nu este vorba despre toți parlamentarii. S-a vorbit despre un parteneriat public-privat unde parlamentarii care nu au apartamente ar putea să-şi procure în aceste blocuri locative. Eu de exemplu am apartament, deci nu am nevoie de apartament”, a spus deputatul PD.

Deşi Serviciul de presă al Parlamentului afirmă că deputaţii îşi vor construi apartamente din cont propriu, cert este că aleşii poporului vor economisi cel puţin pentru bucata de pământ pe care va fi ridicat blocul. Potrivit experţilor imobiliari, terenul solicitat, de jumătate de hectar în centrul capitalei, costă pe piaţă aproximativ un milion de euro.

Pe un asemenea lot, spun experţii în construcţii, ar putea fi construite trei blocuri cu 9 sau 10 etaje, cu peste 200 de apartamente, cu o suprafaţă totală de aproximativ 20 de mii de metri pătraţi.

Deputaţii au semnat solicitarea în octombrie anul trecut, iar recent au organizat şi o şedinţă pentru identificarea terenului (documentele sunt anexate mai jos).

Potrivit procesului verbal al întrunirii, aleşii au ales un teren de 0,45 hectare pe strada Dosoftei.

Unii dintre legislatorii care au participat la acea şedinţă, au negat ulterior că ar exista o asemenea iniţiativă. De exemplu liberal-democratul Ion Balan, care deşi nu a solicitat locuinţă, face parte din grupul de lucru format de legislatori pentru identificarea lotului de pământ.

„Nu există asemenea iniţiative şi eu nu sunt la curent cu asta”, a spus Ion Balan.

Potrivit unor surse din cadrul Parlamentului, deputaţii vor plăti pentru apartamentele care urmează să fie ridicate 300 de euro pe metru pătrat şi nu 700 cât este preţul de piaţă în centrul capitalei. Astfel, o locuinţă cu trei camere îi va costa pe legislatori… cam 21 de mii de euro.

sursa: jurnal.md

pr-verb1 pr-verb2

(168 accesari)