APCEDeputații Adunării Parlamentare a Consiliului Europei îndeamnă guvernarea de la Chișinău să înceteze persecutările îndreptate împotriva reprezentanților societății civile, incomode regimului, dar și a martorilor cheie în dosarele contra oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Declarația scrisă, întitulată ”Moldova, persecutarea politică a societății civile și martorilor cheie”, a fost semnată de reprezentanții tuturor fracțiunilor APCE din 17 țări.

”Una dintre prioritățile Acordului de asociere pe care l-a semnat Republica Moldova cu Uniunea Europeană, este transparenta puterii în implementarea reformei anticorupție și respectarea drepturilor și libertăților omului, dar și asigurarea funcționării statului de drept cu scopul recuperării încrederii cetățenilor RM și a partenerilor internaționali față de statul RM.

Sper regret, începând cu anul 2014, guvernarea a întreprins tentative de a suprima de a închide gura opoziției și societății civile, ai căror reprezentanți – cu ar fi de exemplu, Ana Ursahi, Eduard Rudenco, Grigore Petrenco, – au devenit victime ale campaniilor de discreditare și față de care au fost intentate dosare penale. Aceste campanii sunt conduse de procurori și mass media, controlate de oligarhul Vlad Plahotniuc”, se spune în Declarație.

Deputații mai menționează în document și cazul ”reprezentanților ”Starnet telecom” și a proprietarului acestuia Alexandru Machedon, care, după ce a refuzat să limiteze difuzarea posturilor Jurnal TV și TV7, s-a confruntat cu atacuri similare. Dosare motivate politic au fost intentate și contra cetățeanului Veaceslva Platon/Kobalev, martor cheie în dosarul contra lui Plahotniuc, acuzat de sustragerea unui miliard de dolari din rezerva financiară a Republicii Moldova; sau contra lui Sergiu Cebotari, fost angajat al ÎS ”Poșta Moldovei” și martor cheie în dosarul contra unor apropiați ai lui Plahotniuc”.

”Chemăm autoritățile Republicii Moldova să înceteze neîntârziat toate aceste persecutări și amintim că problema drepturilor omului și a democrației în Moldova este sub monitorizarea strictă a Consiliului Europei”, susțin europarlamentarii.

Declarația scrisă, adresată guvernanților moldoveni, a fost deja semnată de 23 de europarlamentari, din 17 țări, care reprezintă toate fracțiunile Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Sursa:moldnews.md

doc apce

 

 

 

 

 

 

 

semnaturi apce

 

 

 

 

 

 

 

 

(43 accesari)