Decizia puterii de la Chișinău de a ignora și ultimul aviz al Comisiei de la Veneția asupra modificării sistemului electoral va aduce consecințe asupra tuturor cetățenilor Republicii Moldova, este de părere deputatul român Matei Dobrovie.

Acesta a remarcat faptul că Partidul Democrat insistă pe sistemul mixt, chiar dacă Republica Moldova riscă să piardă și mai mult din suportul Uniunii Europene.

„Deoarece este conștient de probabilitatea mare de a obține chiar și sub 5% la alegeri, Plahotniuc ‘a inventat’ un nou sistem electoral care se mulează perfect pe avantajele Partidului Democrat: puterea de a constrânge oamenii cum să voteze la nivel local, eliminarea candidaților independenți, reducerea șanselor partidelor noi fără acoperire națională (PAS și PPDA), puterea de a trasa granițele fiecărei circumscripții. Ideea a fost lansată de nimeni altul decât președintele pro-rus Igor Dodon, despre care se discută de multă vreme cum că este un simplu pion al “pro-europeanului” Plahotniuc. Simpla schimbare a sistem electoral într-unul mixt, cu circumscripții trasate la discreția Guvernului lui Plahotniuc, poate duce Partidul Democrat chiar pe primul loc”, a punctat Dobrovie.

El mai susține că prin acest sistem Plahotniuc ar favoriza și mai mult forțele proruse.

„Încă ceva ca să vedeți cât de pro-european este Plahotniuc. În Transnistria vor fi 2 circumscripții uninominale în nord și în sud, în condițiile în care rata de participare la vot este foarte mică. Asta înseamnă că cei 2 parlamentari de Transnistria vor fi aleși de foarte puțini cetățeni, nu mai vorbim de faptul ca R. Moldova nu controlează listele și procesul electoral din stânga Nistrului. În același timp, pentru Diaspora s-au alocat numai 3 circumscripții. În condițiile în care numărul estimat de moldoveni din afara țării se apropie de 1 milion, Diaspora ar trebui să aibă în jur de 20 de circumscripții!”, subliniază alesul român.

În final, acesta acertizează că insistența cu care Partidul Democrat pledează pentru sistemul mixt va face ca încrederea Uniunii Europene în autoritățile de la Chișinău să scadă și mai mult.

„Sunt convins că partenerii europeni vor reanaliza poziționarea UE față de Republica Moldova în acest nou context, lucru ce nu poate fi decât în dezavantajul tuturor cetățenilor din Republica Moldova”, a concluzionat Matei Dobrovie.

Sursa:cotidianul.md

(33 accesari)