vadim pistrimciucBoicotul de la şedinţa Parlamentului, în care urma ca fostul candidat la funcţia de premier să-şi prezinte echipa şi programul de guvernare, a “pus cruce” pe legitimitatea instituţiei. Declaraţia îi aparţne deputatului PLDM Vadim Pistrinciuc.

“Despre ziua de ieri. Toţi caută designerul boicotului de ieri, dar nu el a avut de suferit, ci cei care au acceptat uşuratic să nu vină, inclusiv opoziţia, care acceptă umil aceste jocuri. Problema e alta, mult mai gravă: boicotul de ieri a pus o cruce peste legitimitatea, încrederea în instituţia Parlamentului, care şi aşa uneori mai există doar în mintea celor 101 de deputaţi. Poţi fi impecabil în proceduri, discursuri, iniţiative, aparenţe, dar legitimitatea socială se câştigă altfel, prin confruntare pentru binele cetăţeanului. Păcat că nu toţi înţeleg asta”, afirmă Pistrinciuc.

Deputatul explică şi de ce a fost boicotată şedinţa. “Ştiind că nu mai ai încredere din partea cetăţenilor, fiind obişnuit deja cu asta, de ce să dai cuiva posibilitatea să vorbească, să răspundă la întrebări, să-şi apere poziţia? Da` dacă ei cumva îs mai buni…? De ce să `riscăm`… s-au gândit unii. Un sentiment profund de ruşine ma cuprinde. Scuzaţi, dragi cetăţeni…”conchide deputatul.

De menţionat că de la şedinţa de Parlamentului convocată pentru învestirea Guvernului Sturza au lipsit toţi deputaţii fracţiunii PSRM, cei din PCRM, care au şi anunţat din start că nu vor participa la şedinţă. Nici cei 14 transfugi din PCRM nu s-au prezentat la şedinţă. Deputaţii PD, PL, PLDM şi grupul Leancă ar fi asigurat însă cvorumul în Parlament, dacă nu lipseau nouă deputaţi din PL şi PD. Este vorba despre Artur Gutium, Alina Zotea şi Iurie Dîrda din Partidul Liberal şi Valentina Buliga, Constantin Botnari, Vladimir Andronachi, Elena Bacalu, Eugen Nichiforciuc şi Corneliu Padnevici de la Partidul Democrat.

Întrebat de ce au lipsit cei trei deputaţi liberali, liderul PL, Mihai Ghimpu, a spus că „absenţele au fost motivate”. La rândul său, liderul PD, Marian Lupu, a declarat că „le-a permis deputaţilor să se ocupe de problemele familiale”.

Fstul candidat la funcţia de prim-ministru, Ion Sturza, a declarat după şedinţa cu pricina: „Ştiam că va fi o tendinţă „să nu-i dăm voie lui Sturza să vorbească în Parlament”. A fost o teamă mare pentru mesajul pentru din Parlament.”
Sursa:jurnal.md

(75 accesari)