-0.8 C
Chișinău
marți, 7 februarie, 2023

Deputat al Bundestagului german: Procesul penal împotriva lui Alexandr Stoianoglo trebuie să fie transparent

Must read

Comentarii recente

Membrul Partidului Social Democrat, deputat al Bundestagului german, Johannes Schraps, consideră că procesul penal împotriva procurorului general suspendat din funcție, Alexandr Stoianoglo, ar trebui să fie transparent.

Potrivit agenţiei Infotag, politicianul a vorbit despre acest lucru în cadrul Forumului anual de Integrare Europeană organizat de Fundaţia Friedrich Ebert şi Asociaţia pentru Politică Externă, sub sloganul „Spre viitorul european al Moldovei”.

Johannes Schraps a subliniat că prioritatea-cheie pentru actualele autorităţi ale Republicii Moldova este reforma sectorului judiciar şi lupta împotriva corupţiei la nivel înalt.

„Reforma în acest domeniu este o necesitate absolută. Dar este important şi modul în care se realizează. Formă, nu doar conţinut. 

Pentru ca să nu existe scuze pentru a submina rezultatele obţinute în viitor, este necesar să subliniem importanţa ritmului rapid cu care se modifică legislaţia, dar nu trebuie să uităm de importanţa consultărilor cu societatea civilă, cu cetăţenii, pentru a nu afecta independenţa Procuraturii Generale. 

(Este necesar să se atingă) acuzaţiile în acest sens privind lipsa de transparenţă şi viteza cu care a fost reţinut Stoianoglo. Astfel de lacune în procedură ar trebui evitate pentru a nu submina credibilitatea măsurilor luate. 

Înţeleg că în acest fel se încearcă îndeplinirea promisiunilor preelectorale cât mai curând posibil, dar acest lucru nu este atât de uşor de implementat”, a spus deputatul.

El a amintit că reforma justiţiei este una dintre condiţiile prealabile pentru apropierea de UE şi pentru primirea sprijinului financiar din partea Uniunii, „iar întârzierile în reformarea acestui sector au servit drept motiv pentru îngheţarea sprijinului în trecut”.

„Investiţiile nu vor veni într-o ţară în care justiţia este selectivă. Volumul investiţiilor primite depinde direct de independenţa justiţiei, deoarece investitorii nu vor risca să-şi piardă capitalul. 

Prin urmare, măsurile de combatere a corupţiei la nivel înalt, asigurarea integrităţii sistemului este o mare provocare. Este foarte important să se realizeze reforme adecvate în acest domeniu”, a spus politicianul.

Totodată, el abordează cu optimism posibilităţile autorităţilor de a realiza progrese în această direcţie, ceea ce s-a promis în campania electorală.

Oficialul a subliniat că fără un sistem de justiţie independent, reformele în alte domenii vor fi pur şi simplu imposibile.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri